Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Trafvenfelt -
värd ett sällskap

1902 kom Hjalmar Trafvenfelt till Askersund 51 år gammal efter att ha avslutat sin militära bana. I Askersund hade han som rullföringsbefälhavare ansvar för mönstringen av värnpliktiga till den då alldeles nya allmänna värnplikten. Hans huvudsyssla var dock lärartjänsten vid samrealskolan där han undervisade i teckning och gymnastik fram till sin pensionering 1918.

Askersundsmotiv av Hjalmar Travenfelt

Trafvenfelts stora passion var måleriet. Han efterlämnade cirka 800 tavlor, mest oljemålningar. Hans favorit motivverkar ha varit Askersunds stadsmiljö som den såg ut i början av förra seklet. Efter pensioneringen och fram tills han dog 1937 vid 86 års ålder var han nog en vanlig syn för den tidens Askersundsbor där han satt med sitt staffli. Ett par hundra Askersundstavlor blev det.

Tavlorna har idag inte så stort värde på konstmarknaden, men för Askersund och askersundarna har de ett stort kulturhistoriskt värde, eftersom många delar av staden ser helt annorlunda ut i dag.

Det var det viktigaste skälet till att en grupp Askersundsbor med konstföreningen i spetsen arrangerade en Trafvenfeltsutställning sommaren 2013. Vid varje tavla fanns ett fotografi som visade hur de platser Hjalmar avbildade ser ut i dag. På somrarna arrangerar turistbyrån Trafvenfeltsvandringar där man med hjälp av ett litet häfte kan se samma sak. Man kan förstås också göra promenaden på egen hand med häftet som guide.

Efter utställningen var vi några stycken som, halvt på allvar, halvt på skoj bildade ett Trafvenfeltsällskap för att bevara minnet av Trafvenfelt och hans konst.

I början av juni i år gjorde vi något som vi tänkt oss redan från början: Vi gjorde en resa, en vallfärd kanske man kan säga, till Hjalmar Trafvenfelts grav. Begravningen skedde i Askersund, men han jordfästes i Jäders kyrka utanför Strängnäs. Det var nämligen där, på det närbelägna Fiholms slott som Hjalmar var född.

Vid begravningen krossades den Trafvenfeltska vapenskölden eftersom Hjalmar var den siste i sin adelssläkt. Hans far var dock inte slottsherre trots sitt adelsskap utan hade varit anställd på slottet. Några år senare flyttade familjen till Strängnäs. Lille Hjalmars skolböcker finns i dag i hembygdsgården i Askersund.

Vill du se fler av Trafvenfelts Askersundsmålningar kan du gå till Trafvenfeltssällskapets hemsida: www.trafvenfeltsallskapet.se

2015-07-01 0:05
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.