Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
I slutet av mars skrev jag i min blogg om min tacksamhet mot försäkringskassan för den hjälp min fru Annika dittills hade fått under många år för att kunna leva ett värdigt liv trots sin mycket svåra sjukdom. Jag upprepar vad jag skrev förra gången: Googla Huntingtons sjukdom om du vill veta mer.
Hon beviljades fler assistanstimmar efterhand som symptomen blev fler. Hon har kunnat bo kvar hemma med personlig assistans dygnet runt.
I början av det här året var assistenterna och jag överens om att det behövdes mer tid. Därför skrev jag på nytt till försäkringskassan. Några veckor senare fick vi det oväntade beskedet att Annikas assistanstid skulle minska med 10 procent. Jag överklagade och fick tillbaka några få av de assistanstimmar som hade tagits bort.
Vid den tiden, under sommaren, kom det alltfler rapporter om utsatta människor, som fått besked om mindre assistans. En del skulle till och med bli helt utan personlig assistans i fortsättningen.
Man kunde också läsa om att försäkringskassan hade fått direktiv från regeringen att spara på LSS.
Ansvarig minister Åsa Regnér blev intervjuad i SVT:s agenda. Där sa hon att brukare med stora assistansbehov inte skulle drabbas och få färre timmar. För mig, som hade sett Annikas assistanstimmar minska, kändes hennes ord som en ren lögn.
Försäkringskassans spardirektiv beror på att LSS och den personliga assistansen kostar mycket pengar. 30 miljarder är kostnaden i år. Är det för mycket? Jämför med julhandeln som i år beräknas till 75 miljarder. Har vi råd att julhandla, borde vi ha råd att gemensamt bekosta ett bättre liv svårt utsatta människor.
Jag överklagade en andra gång, men nu utan några större förhoppningar. Jag hade vid det laget läst att sondmatning inte kunde ge assistanstid eftersom den klassades som sjukvård. Vi visste att det snart skulle bli nödvändigt för Annika. Det skulle innebära att all tid för hjälp vid måltider skulle tas bort. Vad skulle det innebära? Alldeles säkert en försämrad livskvalitet för henne. Hon skulle sannolikt inte kunna bo kvar hemma.
Under hösten drabbades Annika av en infektion. Trots mediciner och antibiotika gick febern inte ner och efter en vecka orkade inte kroppen mer. Hon somnade in lugnt och stilla.
Trots sorgen måsta jag ändå säga att döden kom som en befriare med tanke på hennes dystra framtidsutsikter. För mig innebar det att jag inte längre behöver kämpa min ojämna kamp mot försäkringskassan. Men jag känner starkt för alla de sjuka och deras anhöriga som är i samma situation som vi har varit under det senaste året.
Det är förstås viktigt att bekämpa avarter och överutnyttjande, men vi måste fortsätta ge svårt sjuka och handikappade möjligheten till ett värdigt liv. Bevara LSS-lagen!
Alf Anneborg
Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.
Inlägg
Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean