Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Askersund - inte bara
en sommarstad

Att Askersund är en fin sommarstad håller nog alla med om. Intrycket har nog också förstärkts den här hösten med de vackra översiktsbilderna i serien ”Tjuv och polis”.

Problemet med småstäder brukar väl vara att det är rätt händelsefattigt de andra tre årstiderna, men så är det inte längre i Askersund.

Sjöängen och Landskyrkan med fina evenemang.

När en ny högstadieskola skulle byggas, var kommunens politiker framsynta och djärva nog att också lägga till ett nytt bibliotek och kulturhus. I tre år har vi nu haft Sjöängen, som har kommit att betyda så mycket för så många. Biblioteket, som är öppet för självservice från tidig morgon och som står för många evenemang. Den stora foajén där man kan träffas, ta en fika eller läsa tidningar. Men kanske framför allt stora salongen där så mycket händer: konserter, teaterföreställningar, film i Närkes största och modernaste biograf.

I torsdags spelade och sjöng gamla Trio me' Bumba i faoajén och i fredags var alla de femhundra stolarna i stora salongen upptagna när Cris Kläfford och hans band mötte en entusiastik publik.

Men det är inte bara i Sjöängen det händer saker. Det verkar som om Sjöängen också har inspirerat andra arrangörer. Pubquiz på restaurang Sundsgården lockar många på lördagskvällarna. O´Learys  är inte bara bowling och restaurang. Där kan man också följa stora idrottsevenemang på storbildsskärmar. Ibland är det också artistuppträdanden. Så är det också på ”En trappa upp” vid torget och på hotell Norra Vättern.

I Landskyrkan, stadens äldsta och, i mitt tycke,  vackraste byggnad, ges också konserter under hösten. Tomas Di Leva i oktober och underbara Cajsa-Stina Åkerström i december. I december kommer dessutom Askersunds kyrkokör med viss förstärkning att framföra Händels Messias.

Så välkommen till Askersund under hösten kära Sydnärkebor. På Visit Askersund kan man se höstens alla evenemang.

2019-09-28 22:16
Daniel Eriksson
Hej Alf! Dina iakttagelser och analyser är både intressanta och uppmuntrande. Tack! /Daniel Eriksson, scenkonstchef, Sjöängen
2019-09-29 10:32
Daniel Eriksson
Hej Alf! Dina iakttagelser och analyser är både intressanta och uppmuntrande. Tack! /Daniel Eriksson, scenkonstchef, Sjöängen
2019-09-29 10:32
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla