Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fy katten för
Askersund, sa Måns

Det var i mitten på 70-talet. Min hustru (i första giftet), jag och våra två små barn, bodde i ett hus i utkanten av Kårbergs samhälle. Vi hade dragits med i den gröna våg, som så många andra på den tiden.

Vi hade gott om uthus och ett tunnland skog. Vi hade lånat in ett par får som var inhysta i ett utrymme, som nog tidigare hade varit hem för en hushållsgris. Vi hade också en katt. En stor och kraftig katt med tät grå päls, som levde ett bra kattliv. Han tillbringade nätterna utomhus, även när det var kallt.

Varje morgon kom han in, fick sin frukost och la sig sen att vila hela förmiddagen. På eftermiddagarna var han en trivsam umgängeskatt som gärna kröp upp i ens knä innan det var dags för nästa natts uteliv.

Så småningom blev det så att vi valde att flytta in till Askersund. Fåren hade vi lämnat tillbaka, men katten tog vi förstås med.

Efter några dagar var katten försvunnen. Det händer ju rätt ofta att katter ger sig hemifrån, men kommer tillbaka efter några dagar Det sa vi också till barnen: -Måns kommer snart hem igen.

Men så blev det inte. Efter knappt en vecka fick vi ett telefonsamtal från en av våra grannar i Kårberg, som berättade att katten en dag hade stått och jamat utanför deras köksdörr. Det lät helt osannolikt att en katt kunde klara av att ta sig en och en halv mil genom ett område med mycket skog och sjöar, men så var det alltså.

Barnen blev glada och vi hämtade förstås hem katten, men det var som om det var en annan katt. Han hade blivit stingslig och ville inte bli ompysslad och klappad.

Efter ett par dagar var Måns försvunnen igen och vi anade vad som hade hänt. Så var det också. Katten hade ännu en gång gått till den plats som den uppfattade som sitt hem.
Den här gången fick den stanna kvar i Kårberg. Det tyckte även barnen var rätt.

Det finns ett talesätt som säger ungefär: Om du har en hund bor hunden hemma hos dig. Om du har en katt bor du hemma hos katten. Måns ville själv bestämma vad som var hemma och vantrivdes i stan.

Då och då träffade vi våra före detta grannar, de som alltså numera bodde hemma hos Måns, och fick veta att han numera levde bra kattliv. Med åren blev han alltmer av en bekväm  innekatt

2018-09-09 11:27
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla