Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Kaptenen som övergavs

Från 1958 bodde jag i vackra Mullsjö. Ett bra ställe att bo på i sena tonåren med många kompisar. Bad i den idylliska Mullsjön på somrarna och snörika vintrar. Mullsjö ligger lika högt som Kinnekulles högsta punkt.

I Mullsjö bodde också en säregen person. Han var nästan 80 år. Jag har valt att kalla honom kaptenen. Han levde i sin egen värld. I ungdomen hade han varit officer i armén och det var han på sätt och vis fortfarande 40 år senare.

En vinterdag när vi satt ett gäng på järnvägshotellets kafé kom kaptenen ensam på skidor på sjöns is. Så stannar han och lyfter höger hand för att hejda den trupp som han tycker sig leda. Kanske anar han fienden på andra stranden.

Taxigubbarna kunde berätta att de ibland fick i uppdrag att köra kaptenen till en avlägsen övningsplats där han med bajonett angrep en tänkt fiende som egentligen var en säck fylld med hö. Det sas att han alltid betalade med ovikta sedlar, för kaptenen antogs vara förmögen.

Alla kände till hans historia. 1908 hade han varit med och tagit en bronsmedalj i truppgumnastik vid Olympiska spelen i London. 1910 gifte han sig med Karin. De fick en son och kaptenen gjorde officerskarrriär och blev kapten på riktigt.

1920 var Karin på besök hos sin syster. Där träffade hon en man och det blev kärlek vid första ögonkastet. Båda blev djupt förälskade.

Mannen som Karin träffade var tysk och hette Herman Göring. Han var vid en tiden känd som flygaräss under första världskriget, men skulle ju senare bli känd för helt andra saker.

Under några år runt 1920 bodde Herman Göring i Sverige och ägnade sig åt taxi- och passagerarflyg

Karin övergav kaptenen och sonen för att gifta sig med Herman Göring. En skandal förstås som drabbade den övergivne maken mycket hårt. Han flydde in i en fantasivärld där han fortfarande levde kvar många år senare.

Karin dog ung i början av trettiotalet. Kaptenen dog 1967 drygt 80 år gammal. Sonen, som aldrig fick några barn, är också borta. Kaptenen har inga efterlevande.

2020-09-20 12:04
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla