Logotyp Sydnärkenytt
20 March 2025
Tipsa: 073-629 83 19

En låda kom med
idolen James Dean

När man ser tillbaka på barndomens jular, minns man nog inte enskilda jular, snarare minnesbilder av julstämning: Den klädda granen, de levande ljusen, den hemystade osten, en oändlig väntan på julklapparna.

Om man minns någon enskild jul, var det nog för att just den julen på något sätt skiljde ut sig. För mig var det julen 1957, då jag var fjorton år gammal. Men historien tog sin början mer än ett år tidigare. Min tio år äldre bror Kurt, arbetade som radiotelegrafist på oljetankern Justus Waller. I oktober 1956 var man på väg till Persiska viken för att bunkra olja. Man gick på den tiden genom Suezkanalen. När fartyget var på väg in i kanalen, blev det stopp. Ett krig hade brutit ut. Ett krig som handlade om kontrollen över kanalen. Från fartyget kunde man höra bomberna detonera. På ena sidan fanns kolonialmakterna Frankrike och England understödda av Israel, på den andra Egypten understödda av Sovjetunionen.

Tillbaka den långa vägen över Medelhavet för att sedan runda den afrikanska kontinenten, det var vad som krävdes för att Europa och Sverige skulle få sin olja. Därför saknades storebror alltså på julaftonen 1956. Kriget fick också konsekvenser som drabbade inte bara vår familj, utan hela landet. Det ledde till bensinbrist och under en period rådde körförbud på söndagar i Sverige. De som i yrket behövde använda bilen på söndagar fick en lapp med bokstaven S att sätta i rutan. Alla andra fick snällt stanna hemma.

Julaftonen året därpå blev desto bättre för vår familj. M/T Justus Waller låg i hamn i Göteborg över julen och familjen var samlad igen. Julen blev också speciell av ett annat skäl: Med tåget från Göteborg kom en stor trälåda som Kurt hade beställt hos fartygets timmerman. Både radiotelegrafist och timmerman är förresten sjömansyrken som inte längre finns. Lådan innehöll julklappar från nästan hela världen, vilket var mer sensationellt än det skulle ha varit idag. Detta var en tid när utlandsresandet var mycket begränsat. Den första charterresan till Mallorca hade ägt rum bara något år tidigare.

 E're inte James Dean som sitter ute i skogen?

Lådan innehöll oväntade och exotiska julklappar till hela familjen. Jag fick en kikare, som jag skulle komma att ha glädje av i många år, men den present som betydde ännu mer, var en tjock amerikansk nöjestidskrift i flerfärgstryck. På den tiden fanns inget motsvarande i Sverige. Bildjournalen( i svartvitt) var väl det som kom närmast, åtminstone när det gällde innehållet.

Det var ju vid den här tiden som den amerikanska tonårskulturen kom till Sverige, med jeans, Coca cola och rockmusik. För mig som 14-åring var därför tidningen en fullträff. En hel bildserie av Elvis fanns med, men det som gjorde djupast intryck på mig, var ett bildreportage om filmen Ung rebell. James Dean, som gjorde huvudrollen, hade blivit stor tonårsidol. Ung, snygg och tuff, men också en rebell som gick sin egen väg och hade stor integritet. James Dean fanns vid den tidpunkten inte längre i livet. Han hade omkommit i en bilolycka redan 1955. Förmodligen bidrog det till hans legendstatus.

Han blev en förebild och en stilikon för den osäkre och ganska blyge tonåringen. Att försöka göra intryck genom att (försöka) vara som James Dean, det var vad jag gjorde under resten av min tonårstid. Så lång tid har gått sen den där femtiotalsjulen, men minnena har jag kvar så länge jag lever.

2015-12-07 23:42
Jan Lindström
Hej! Råkade se detta när jag av en händelse gick in på Justus Waller. Jag var gnist där 1955 och vad jag kommer ihåg hette min efterträdare Kurt Anneborg. Finns han ibland oss ännu? I så fall vore det trevligt att få kontakt! Jan Lindström
2017-03-05 17:27
Jan Lindström
Hej! Råkade se detta när jag av en händelse gick in på Justus Waller. Jag var gnist där 1955 och vad jag kommer ihåg hette min efterträdare Kurt Anneborg. Finns han ibland oss ännu? I så fall vore det trevligt att få kontakt! Jan Lindström
2017-03-05 17:27
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla