Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Staden som inte
ville bli stor

1992 inför Askersunds 350-årsjubileum året därpå bildades en grupp som hade som uppgift att skriva ett krönikespel om stadens historia. Jag var med i den gruppen. Vi valde att illustrera viktiga händelser i ett antal scener:

Gustav Vasa, som svårt plågad av tandvärk, besöker Askersund och bestämmer att här skulle hållas vår- och höstmarknad varje år, och så har det ju varit sen dess. Drottning Kristina som, efter viss tvekan undertecknar stadens previlegiebrev 1643. Bellmans besök i Snavlunda. Det är visserligen osäkert om han verkligen besökte Tjälvesta , men vi tog oss friheten att bestämma att han faktiskt var här. Han sjöng och spelade för oss och fick dessutom en del snapsar. Den stora branden som nästa helt ödelade staden 1776. Oskar II´s besök 1898.

Prins Gustav, sångarprinsen på Stjernsund och Verner von Heidenstam fanns också med, liksom folkrörelsernas genombrott i början av 1900-talet. Vi valde att kalla vårt spel ”Staden som inte ville bli stor” så som rubriken säger.

Hela krönikespelet avslutades med en monolog om att vi alla är länkar i den kedja som är vår stads historia. På Facebook finns idag en grupp som heter ”Askersund” i samma anda. Många olika gruppmedlemmar lägger ut bilder på gamla Askersundsmiljöer och framför allt bilder på människor som levde/lever i vår stad.

Spelet framfördes vid hembygdsgården i Askersund i augusti 1993. Tre fullsatta föreställningar blev det. Mats Högberg och Calill Olsson var de som ledde arbetet, men många många var engagerade. Skådespelare, körsångare, folkdansare med flera. Det har gått mer än tjugo år sedan dess. De barn som medverkade är alltså själva föräldrar idag. Några av dem som medverkade finns inte längre i livet, som Mats Högberg som var den drivande kraften i vårt projekt.

När vårt spel var avslutat, var nog tanken att gruppen skulle upplösas, men så blev det inte. Vi ville gärna fortsätta. Därför bildade vi Jubileumsföreningen. Vi ville fortsätta på den inslagna vägen och fira olika jubileer med liknande krönikespel, och så blev det sannerligen också. Från 1994 och fram till idag har jubileumsföreningen framfört något slags spel nästan varje år. Här är några exempel:

Arnbergs korsettfabrik, ny inriktning för Jubileumsföreningen.

1995 ”Sätt maskinen igång herr kapten”, Motala express 100 år. 2000 ”Så gick tiden”, Stjernsunds slott 200 år. 2003 Birgittaspelet vid Aspa herrgård. 2007 Gruvans 150-årsjubileum i Zinkgruvan. 2014 Arnbergs korsettfabrik.

Jubileumsföreningen lever alltså vidare men har i och med den senaste uppsättningen ändrat inriktning. I fortsättningen blir det inte längre några historiska tablåer. Arnbergs korsettfabrik är en fars som föreningen har köpt in och spelat upp med stor framgång. Fem utsålda föreställningar i Åmmebergs Folkets hus blev det och det lär bli en fortsättning.

Själv är jag inte med längre, men många minnen har jag kvar. Jag skulle till exempel spela djävulen i ett av våra spel. Jag klädde och sminkade mig hemma. På väg i bil ut till Kullängsstugan slog mig tanken: Vad händer om jag får motorstopp? Stannar man för att bistå djävulen? Knappast. Som tur var fungerade bilen hela vägen.

Många nya medlemmar har tillkommit under åren, men tre av jubileumsföreningens medlemmar har varit med från början: Gunilla Högberg, Lisbeth Johansson och Olle Widell, all heder åt dem.

2015-01-12 0:48
Gunilla Högberg
Vad roligt Alf med denna spelresume´ alltsedan 1993. Hurra för Dig!
2015-09-08 13:55
Gunilla Högberg
Vad roligt Alf med denna spelresume´ alltsedan 1993. Hurra för Dig!
2015-09-08 13:55
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.