Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Nätterna på Krokholmen

Vid den här tiden på året kommer minnena från skärgården närmare: Broöppningarna i Hammar på väg ut. Möten med ”Motala Express”, som passerar nästan alldeles ljudlöst tack vare den gamla orginalångmaskinen. Solsken och plötsliga åskskurar med oberäkneliga vindstötar. Men mest av allt övernattningarna i de olika naturhamnarna ute i den hemliga skärgården.

Min senaste, och sannolikt sista båt, var en större roddbåt med en tiohästars snurra. Det var i mitten av nittiotalet. Vi bodde vid Stjernsund i en av de gamla lantarbetarbostäderna som finns där.

Vid vackert badväder hände det att vi tog båten ut till Kungsholmen eller Trulsan med badkläder och matsäck, ibland med barn och barnbarn. Det starkaste minnet från den tiden, är nog ändå övernattningarna på Krokholmen.

Krokholmen är en ganska liten ö som ligger sydväst om Bastedalen ganska nära den stora Grönön. Krokholmen har formen av en krok och i den lagun, eller vik som innesluts av kroken, kan en båt ligga skyddad från alla vindar.

Det kunde vara en fin dag i början av september med stabila väderutsikter för natten och för den följande morgonen. Vid den tiden är turistsäsongen över och skymningen faller tidigt. Vi packar båten med tält, sovsäckar och luftmadrasser och allt annat som behövs för en natt i skärgården och framemot kvällen bär det av på den halvtimmeslånga färden ut till ön.

Vi drar upp båten inne i viken och bär all packning över det smala näset till öns södra strand. Där har man fri sikt över hela norra Vätternbasängen ner om Röknenöarna och mot de branta höjderna på sjöns östra sida ner emot Övralid.

Det första vi gör är att tända grillen. Därefter sätter vi upp tältet på de enda tillgängliga lilla gräsplätten och blåser upp luftmadrasserna.
När skymningen faller är det dags att lägga den marinerade fläskfilén på grillen, öppna en vinflaska och plocka fram den hemmagjorda potatissalladen.

Så mörknar det. Glöden på grillen falnar långsamt och vi ser ljuset från fyren på Orrholmen i sundet mellan lilla och stora Röknen och blinkningarna från TV-masten öster om Motala. Flygplanen drar sina streck över natthimlen.

Ingenstans somnar man fridfullare än i ett tält på Krokholmen.

På morgonen skulle man kunna ta ett dopp, men jag är ingen morgonbadare. Det får räcka med att tvätta sig och borsta tänderna i det klara och rena vättervattnet. En enkel frukost och sedan hemåt igen.

2017-06-16 17:36
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla