Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Saker som stör när
Askersund blommar 

Redan så här i månadsskiftet februari-mars tycks våren vara på gång. Vi askersundsbor ser fram emot vår och sommar i vår fina stad. Vi välkomnar snart vårens och sommarens turister, för vi visar gärna upp vår stad och dess vackra omgivningar.

De flesta som kommer hit, stannar nog först i hamnområdet. Där finns mycket att se och göra. De nya hamnkioskerna och alla de små butikerna i hamnmagasinet. Den nya scenen som skall byggas under våren och allt som kommer att hända där.

De återkommande veteranbilsutställningarna, Folke Dahlbergs stig utmed vattnet och badet på Borgmästarholmen. På andra sidan hamnen husbilscampingen, gästhamnen och den mäktiga Landskyrkan, vår vackraste byggnad. En av Sveriges vackraste kyrkor i mina ögon.

Men det finns en sak som stör. Förra sommaren var Strandhuggets restaurang stängd och uteserveringen med bästa läget i stan, stod tom och öde. Jag är ibland stadsguide och det hände att jag fick frågan varför Strandhugget var stängt. Jag visste inte svaret. Min, och många andras förhoppning, är att det inte blir likadant i sommar. En tom uteservering i ett så attraktivt läge är inte bra för Askersund som turistort.

Bästa läget vid hamnen men Strandhugget (övre bilden) var igenbommat förra sommaren - vad händer i år? Och varför händer inget med fastigheten på Sundsbrogatan 8? undrar stadsguiden Alf.

Det finns en sak till som stör: Många av våra gäster stannar inte kvar i hamnen utan tar promenaden utmed Sundsbrogatan upp till torget. Då passerar man nummer 8, en gul rappad tvåvåningsbyggnad som står och förfaller med tomma övertäckta affärsfönster sedan flera år.

Hur tänker en fastighetsägare som låter ett hus i centralt och attraktiv läge förfalla till en ruin?

Vad säger våra politiker? Finns det inte möjlighet att tvångsförvalta ett hus som missköts på det sättet?

Men trots detta: Välkomna hit i sommar även alla ni Sydnärkenytts läsare. Ta en fika eller ät på någon av våra uteserveringar eller köp en glass. Besök våra affärer. Gå över bron till Borgmästarholmen och ta ett bad. Eller ta en tur ut i skärgården med m/s Wettervik. Landskyrkan är öppen på dagarna under sommaren och väl värd ett besök. Den är vacker också på insidan.

2019-02-28 22:56
Marita Öhrn
Fick du några svar? Det här har ju varit en skamfläck så länge.
2019-03-13 13:52
Evert Andersson
Bra Alf! Ett viktigt påpekande.
2019-04-18 11:06
Marita Öhrn
Fick du några svar? Det här har ju varit en skamfläck så länge.
2019-03-13 13:52
Evert Andersson
Bra Alf! Ett viktigt påpekande.
2019-04-18 11:06
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla