Logotyp Sydnärkenytt
23 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Högläsning

På senare tid har man kunnat höra om att barns och ungdomars läsande och därmed läsförmåga har minskat, vilket förstås är oroande inför framtiden.

Det finns olika tankar om hur man skall komma tillrätta med problemet. Ett av förslagen handlar om högläsning, om hur viktigt det är att som förälder och förskollärare läsa högt för små barn för att skapa lust att läsa själva.

Efter många år som svensklärare på högstadiet vill jag hävda att det också i de tidiga tonåren är viktigt med högläsning för att skapa ett läs- och litteraturintresse. Idag finns ju ett stort utbud av böcker inlästa av proffs, men jag tror ändå att det finns utrymme för högläsning i klassrummet. Det blir mer personligt och bygger på den relation som man som lärare har till sin klass.

Jag har genom åren mött före detta elever som minns lässtunderna. Ofta var det veckans sista lektion som avslutades med ett ca 20 minuters läspass.

Det gäller bara att hitta böcker som passar. Det skall vara välskrivna och spännande berättelser. Mitt allra bästa exempel är en bok som heter ”Yxan” av den amerikanske författaren Gary Paulsen.

Brian är fjorton år. Föräldrarna är skilda. Brian bor hos mamman och skall under sommarlovet besöka pappan som arbetar i den kanadensiska vildmarken. Av mamman får han en liten yxa i födelsedagspresent på väg till flygplatsen.

Han flyger som ende passagerare i det lilla enmotoriga planet, som också transporterar utrustning som Brians pappa behöver.

Resan kommer att ta många timmar och piloten, som är en äldre man, instruerar Brian om hur man manövrerar maskinen. Han får också prova på att försöka ta hand om spakarna en stund.

Så inträffar en katastrof. Piloten får en hjärtinfarkt. Brian förstår efter en stund att han är död. Nu får han nytta av det han nyss lärt sig. Han kan någotsånär hålla kurs. Han försöker ropa på hjälp i planets kommunikationsradio, men får inget svar.

Bränslemätaren visar efter någon timma att det snart är slut. Att han kommer att störta. Han har sinnesnärvaro nog att ta ner planet på vattenytan i en sjö, och planet flyter så länge att han kan ta sig ut och simma i land. Det enda han får med sig är yxan.

Brian lever under sommarmånaderna ett Robinsonliv i vildmarken. Han lär sig att skaffa mat, att göra upp eld och bygga en koja. Utan yxan skulle det ha varit nästan omöjligt. Boken berättar också om spännande möten med skogens vilda djur.

Innan vintern kommer blir Brian räddad. Till stor del tack vare hans egen insats, men jag tänker inte berätta hur om någon som läser detta skulle vilja läsa slutet själv.

Boken heter alltså ”yxan”. Den kom på 70-talet och kan vara svår att få tag i på svenska, men jag är rätt säker på att den finns på engelska ”The hatchet”. Leta på nätet! Den är lika spännande för en vuxen läsare.

I min nästa blog, som också kommer att handla om läsning, kommer jag att berätta om hur ”yxan” slutar

2020-11-11 14:29
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla