Logotyp Sydnärkenytt
20 March 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Så föddes Volvo

Historia var det sista ämnet jag läste för att bli klar med min lärarutbildning i Göteborg för många år sedan. Då fick jag tillfälle att lyssna till den främsta av alla föreläsare som jag hade stött på under mina studieår.
Han hette Artur Attman och var professor i ekonomisk historia. Han var en fantastisk berättare och använde inga pedagogiska hjälpmedel som bilder eller anteckningar. Jag antecknade heller inte. Det behövdes inte. Jag minns än idag, femtio år senare.

Särskilt minns jag en föreläsning som handlade om Göteborgs industriella utveckling i slutet av artonhundratalet och början av nittonhundratalet (även om jag fick lov att googla årtal och lite annat):

1880 startade Johannes Johansson och Christopher Carlander Gamlestadens väverier. Ett företag som växte snabbt, men som drogs med ett problem: En ångmaskin drev en roterande axel i taket. Kraften överfördes till maskinerna med drivremmar. Problemet var att fabriken var byggd på lergrund, och sättningar i marken gjorde så att drivaxelns kullager kärvade och orsakade produktionsstopp.

Volvo Jacob

Ingenjör Sven Wingqvist, anställd sedan 1899 konstruerade ett kullager som var rörligt i sidled och klarade sättningarna i marken. Wingqvist hade rötter i Sydnärke. Han föddes  i Kumla 1876.

Det här blev starten till ett nytt företag eftersom det fanns en marknad för den nya och bättre typen av kullager. Svenska kullagerfabriken, från början ett dotterföretag till Gamlestadens väverier, startades 1919. Sven Wingqvist blev dess förste verkställande direktör. SKF är ju ännu idag ett världsledande företag inom sitt område.

Assar Gabrielsson var försäljningschef på SKF. Han kom i kontakt med den framväxande bilindustrin, som var stora kunder hos SKF. Han framförde sin idé till SKF´s företagsledning: Att starta en svensk fordonstillverkning. Han fick helhjärtat stöd av SKF. 

På Hisingen låg nedlagda och utkonkurrerade Nordiska kullagerfabriken, som ägdes av SKF, och som visade sig lämplig för biltillverkning. SKF hade tidigare tillverkat ett kullager som hade ett patentskyddat  namn som kunde passa: Volvo, eller ”Jag rullar” på latin.

Precis som SKF hade fötts ur Gamlestadens väveri, föddes alltså Volvo ur SKF. Aktiebolaget Volvo bildades 1926, och ett år senare, fjortonde april 1927 strax före kl. 10 på förmiddagen, rullade den första Volvon av typ ÖV 4 ut från fabriken. Den kom att kallas ”Jacob” eftersom det var dagens namnsdag.

Resten är, som man brukar säga, historia och Volvo är, trots att man numera har kinesiska ägare, ett av de svenskaste av alla varumärken.

2018-11-27 23:57
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla