Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Anna från Dohnafors -
vallpigan blev borgarfru

Det är inte så ofta Askersund och Askersundsbygden förekommer i litteraturen. Jag kan på rak arm bara komma på två romaner där vår bygd finns med i handlingen. Håkan Nessers ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” som till största delen utspelas vid Tisaren och en Homandeckare av Jan Mårtensson som heter ”Den röda näckrosen” där huvudpersonen bland annat handlar på Torghallen.

Kanske bör man också nämna den lokale författaren Johannes Kjerrström, som skrev kritiska nyckelromaner om Askersund

Nu har jag emellertid hittat ytterligare en bok där Stjärnsund är en av de många platser som finns med i boken. Boken heter ”Och kungen var kung” Författaren hette Lars Ardelius. Han gick bort 2012.

Det är en historisk roman som berättar om Sverige under första hälften av 1800-talet. När man har läst sista kapitlet har man fått följa och lära känna en handfull särpräglade individer genom ett halvt sekel. Deras liv speglar landets historia.

En av dessa människor är Anna från Dohnafors. Hon föds någon gång före sekelskiftet 1800. Fadern är smed och Anna är yngst av 13 syskon. När Anna är 8 år dör modern och Anna bor fortsättningsvis hos en äldre bror och hans hustru. Anna lever under fattiga förhållanden och tjänar som vallpiga i skogen.

Det är något speciellt med Anna. Så här beskrivs hon i boken:

Anna är skelögd från födseln. Vilket knappt märks, men kanske är det förklaring nog till den lätta förvirring som lär ha gripit så många när de först gjort hennes bekantskap. Om det nu inte råkat bero på hennes ovanliga skönhet.

En höst i sena tonåren flyttar Anna till en syster som bor i Lerbäck. En vårkväll blir hon tilltalad av en förnäm dam som kommer ut från värdshuset. Damen är slottsfrun på Stjärnsund, eller Borgen som Stjärnsund kallas i boken. Samtalet leder till att Anna städslas som kökspiga på Borgen. Hon är då 22 år.

Stjärnsunds slott är, när Anna flyttar dit, en ganska ny byggnad, bara drygt tjugo år. Efter en tid i köket befordras hon till kammarjungfru ; ”Du är för fin för att hållas i köket”.

En gäst på slottet, en ung farmaceut och herreman, friar till Anna som säger ja. Efter bröllopet flyttar paret till Skänninge. När Anna stiger på diligensen i Medevi för resan till Skänninge träffar hon Dorotea, en annan av bokens huvudfigurer. Det blir inledningen till en livslång vänskap.

Senare i boken träffar vi Anna igen. Hon är apotekarhustru i Motala och har fött sju barn. Familjen har flera tjänare i hushållet och hör till det övre samhällsskiktet i Motala. Ett liv som Anna som barn knappast ens kunde drömma om. Året är 1834 och Motala är ett nybyggarsamhälle vid den nyanlagda Göta kanal.

I slutet av den 550 sidor tjocka boken träffar vi Anna för sista gången. Året är 1854. Det är vinter och apotekare Henrik Lyth sitter på kuskbocken på Hjälmarens is på väg till Eskilstuna. Nedbäddade i halmen bakom honom ligger hustru Anna och hennes väninna sedan ungdomsåren, Dorotea.

De har mycket att prata om. Till exempel om barnen: Fredrik som är advokat i Stockholm, Lotta som är lyckligt gift med en redare i Gävle...

Så har mer än femtio år gått och landet har förändrats på många sätt. Precis som Annas liv har förändrats.  Det finns en fortsättning på boken som har titeln ”Tid och otid”. Jag har inte lyckats få tag i den än.

2018-12-27 15:05
Marita Öhrn
Karons färja av Jan Mårtensson. Läste den för många år sedan och har sparat den trots en stor utrensning, troligen pga lokal anknytning men minns inte nu vad. Ska läsa om den snarast.
2018-12-28 21:21
Marita Öhrn
Karons färja av Jan Mårtensson. Läste den för många år sedan och har sparat den trots en stor utrensning, troligen pga lokal anknytning men minns inte nu vad. Ska läsa om den snarast.
2018-12-28 21:21
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla