Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Båtmuseum i hamnen
och andra friska idéer

I vårt fina nya kulturcentrum Sjöängen kommer det att finnas en konsthall. Det innebär så vitt jag förstår att den nuvarande konsthallen i hamnmagasinet kommer att stå tom från och med sommaren 2017. Säkert minns de flesta av oss att det före konsthallen, för ungefär tio år sedan, fanns ett båtmuseum i hamnmagasinet. Båtmuseet var lite mer svårtillgängligt än den nuvarande konsthallen eftersom ingången från Hamnplan inte fanns på den tiden. Man fick försöka hitta ingången på huset baksida.

Varför båtmuseet försvann vet jag inte. Jag vet däremot att föremålen under en period lånades ut till Motala. Numera ligger båtmuseet i en källare i Hammar, men alla föremålen lär inte finnas kvar.

Det skulle vara fantastiskt om vi kunde skapa ett nytt båtmuseum i Hamnmagasinet med de bevarade museieföremålen. Säkert behöver dock samlingarna kompletteras.

Man kan knappast tänka sig en bättre plats för just ett båtmuseum. Det skulle bli lättillgängligt för alla de tusentals turister som besöker hamnområdet-och staden sommartid och bidra till att ytterligare stärka vårt varumärke som besöksmål. Detta till gagn för stadens restauratörer och övriga näringsidkare.

I anslutning till den nuvarande konsthallen ligger lokalen där butik ”Konstantin” håller till om somrarna i direkt anslutning till konsthallens utställningar. Om den, liksom konsthallen, står tom sommaren 2017, skulle man kanske kunna tänka sig att den skulle kunna inrymma en sommarfilial till turist- och evenemangsbyrån, som ju skall flyttas till Sjöängen, vilket ju många Asersundsbor har synpunkter på.

Jag passar på att komma med ytterligare en idé: När turistbyrån lämnar sina nuvarande lokaler, finns det risk för att det blir två tomma lokaler vid torget, eftersom lokalen närmast turistbyrån står tom sedan ett halvt år tillbaka. Tänk om man kunde använda någon av de två lokalerna till ett Folke Dahlbergmuseum!?

Enligt uppgift lär det vara så att Folke Dahlbergssällskapet gärna skulle se att det befintliga museet i Karlsborg flyttas till Folkes barndomsstad, till Askersund.

2016-04-12 20:35
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla