Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Gustav Vasa hade
planer för Askersund

Sverige och Danmark på 1500-talet med öppningen mot Kattegatt.

I ett reportage i samband med askersundsmarknaden skrev jag om att det var Gustav Vasa som bestämde att det skulle hållas marknad i Askersund. Det finns lite mer att säga om den saken.

Min mor, som föddes 1906, hade 11 syskon. Jag har därför många kusiner. Ett fyrtiotal tror jag att det är. Jag har inte träffat alla och har inte kontakt med någon av dem idag. Två av mina kusiner på morssidan har gjort sig bemärkta och nått långt på sina respektive områden. Dels gäller det (Sven)Arne Lundkvist som var målvakt i AIK från mitten av 50-talet och ungefär tio år framåt. Jag har aldrig träffat honom, men som ytterst medelmåttig pojklagsspelare brukade jag skryta med släktskapet. Jag minns att han vaktade målet i en landskamp mot Brasilien.

Den andre av mina kusiner som gjort sig ett namn heter Sven Lundkvist också han. Han doktorerade i Historia i Uppsala 1960 och blev senare professor. Han slutade sin karriär som riksarkivarie. I min bokhylla har jag hans doktorsavhandling ”Gustav Vasa och Europa-svensk handels-och utrikespolitik 1534-1557”. Det är här som Askersund nämns. Jag citerar några rader ur boken:

De ryska varorna skulle nämligen föras över Arboga och Örebro till Askersund, där en stor marknad skulle hållas för järnbergsslagernas och de kringliggande landskapens folk. Dessa skulle i sin tur komma dit med för den ryska handeln lämpliga varor. De överblivna ryska produkterna skulle sedan föras västerut av svenska köpmän till England och Nederländerna och även söderut till de tyska städerna. I kungens planer spelade under 1550 Askersund och dess marknad två gånger om året en viktig roll.

Askersundsmarknaderna skulle alltså spela en viktig roll inte bara lokalt utan också i den internationella handeln. Askersund skulle bli en stapelstad, alltså en stad som hade rätt att bedriva handel med utlandet. Stapelstäder var oftast belägna vid en kust och inte mitt inne i landet. Hur tänkte Gustav Egentligen?

Inte på Gustav Vasas tid, men planer fanns.

I en annan bok i min bokhylla finns en förklaring. Boken heter ”Göta Kanal” och ingår en skriftserie som Svenska Turistföreningen gav ut på 1980-talet. Där kan man läsa följande: Den 25 juli 1526 tillkännagav Gustav Vasa inför ständerna (riksdagen) att han under några år övervägt nyttan av att bygga en ny hamn vid Lödöse (Göteborg) och att förena Lödöse, Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren med en kanal och således få en Sjöförbindelse mellan Stockholm och Lödöse, som vid den här tiden var Sveriges enda öppning mot Västerhavet.

Sett ur det perspektivet är det lätt att förstå valet av Askersund som internationell knutpunkt. För handeln. Askersund ligger väl skyddat inne i landet och därmed svårerövrat av fienden (Läs :Danskarna). Det var också ett sätt att undvika danskarnas betungande Öresundstull och dessutom ett sätt att minska Hansan andel av handel på Östersjön.

Nu blev det ju inte så, men tänk om: Kanalen mellan Vättern och Hjälmaren skulle kanske ha börjat med sjön Åmmelången i Åmmeberg och fortsatt mot Åsbro via sjöarna Fågelsjön Skiren och Tibon. Därefter förstås Tisaren. Från Tisaren en mäktig slusstrappa ner mot Hallsberg, som så småningom skulle bli en stor turistattraktion. Sen skulle kanalen fortsätta Norrut. Kumla skulle förstås också vara en kanalstad och kanalen skulle sen kanske följa samma linje som Kvismare kanal och mynna ut i Hjälmaren vid Odensbacken.

Visst vore det fint att ha en sådan kanal i Sydnärke? Men, som sagt. Det blev ju inte riktigt som Gustav hade tänkt sig. Men Askersunds marknad finns i alla fall kvar.

2015-05-14 12:44
Gunilla Högberg
Tack Alf för denna krönika. Vad roligt det är när man upptäcker den ena dyrgipen efter den andra i sin bokhylla. Att sedan, som Du, delge alla oss andra nyvunna roliga kunskaper är verkligen att tacka för! Fortsätt gärna! Hälsar Gunilla
2015-05-25 15:05
Gunilla Högberg
Tack Alf för denna krönika. Vad roligt det är när man upptäcker den ena dyrgipen efter den andra i sin bokhylla. Att sedan, som Du, delge alla oss andra nyvunna roliga kunskaper är verkligen att tacka för! Fortsätt gärna! Hälsar Gunilla
2015-05-25 15:05
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.