Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Gubbsemestern blev
med stålkant i år

Resterna av Edskens masugn, resmål för historienördarna.

Vi är fyra vänner som på sensommaren varje år gör en resa tillsammans. De senaste åren till olika städer i Polen och i de Baltiska länderna. Dessförinnan till olika landskap i södra Sverige. Förr i tiden kallade vi våra resor för pojksemestrar. Numera är det mer passande att tala om gubbsmestrar.

Efter ett pandemiuppehåll bestämde vi oss för att det kunde vara dags igen. Men vi bestämde oss för att bli kvar i Sverige. Vi valde Gästrikland och tog in på hotell i Gävle (en vecka efter den stora översvämningen)

Alf vid den epokgörande Bessemerkonvertern.

Eftersom vi alla fyra är historieintresserade, kanske lite av historienördar, söker vi upp platser som på ett eller annat sätt haft betydelse för utvecklingen. Den här gången kom det att handla om stål.

1857 köpte Göran Fredrik Göransson patentet på bessemermetoden, som var tänkt att göra det billigare och effektivare att framställa stål. Göransson och hans medhjälpare lyckades förbättra metoden. Detta skedde vid Höbo bruk. Närmare bestämt vid Edskens masugn som ligger långt uti skogen utanför Hofors. 

Göranssons arbete betydde att det blev möjligt att tillverka stål i bessemerkonvertrar mycket effektivare än tidigare. Göransson grundade Sandvikens järnverk, vilket också skapade staden Sandviken och gjorde att stål inte längre var en bristvara. Bessemermetoden spreds snart över hela världen.

Göransson har en viss anknytning till Askersund. På gamla kyrkogården vid Sofia Magdalena kyrka finns rådmannens och handelsmannens Göran Bergs grav.
Längst ner på graven har senare inhuggits att han var farfar till Göran Fredrik Göransson.

Men våra resor handlar också om annat som känns viktigt. Att söka upp bra restauranger och äta gott och att sitta på hotellrum med lite jordnötter och en whiskeypinne och prata om livet och om alla minnen från våra resor

Vi har redan bestämt nästa års resmål: Det blir till Gdansk i Polen.

2021-08-28 11:48
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla