Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vi håller samband
varannan onsdag

Två i gänget saknas på bilden men så lyckliga är de med lunchkuponger (?) i näven.

På många sätt är det skönt att vara pensionär. Att bestämma över sin tid. Att till exempel ta med sig kaffekoppen och tidningen efter frukosten och sätta sig i favoritfåtöljen. Kunna läsa i lugn och ro utan att känna tidspress.

Det finns förstås en del man saknar som hör till arbetslivet. Dit hör arbetsgemenskapen. Man saknar det dagliga umgänget med arbetskamraterna. Samarbetet, men också småpratet, fikastunderna. Vi är ett gäng gubbar, tidigare lärare och arbetskamrater, numera pensionärer, som ha bestämt oss för att göra något åt problemet.

Varannan onsdag åker vi och motionssimmar. Vi har ju ingen simhall i Askersund, så vi åker till Djupadalsbadet i Kumla. Jag har rollen som koordinator och kollar upp vilka som kommer med och vilkas tur det är att köra.

Vi simmar oftast minst 1 000 meter, men vi stannar rätt ofta och pratar. Det finns mycket att dryfta, när man bara ses varannan vecka. Det kan vara gemensamma minnen, eller den amerikanske presidentens senaste utspel.

Efter simningen äter vi lunch, oftast i Örebro. En av oss är måltidskoordinator och väljer varje gång ut ett nytt, för oss andra, hemligt lunchställe. Det är vännen Olle Widell, som ju många känner som Sydnärkenyttskribent, som har den rollen. Vi för också protokoll över simdistanser och betygsätter matställena. 

Vi har ju ingen brådska hem, så om någon eller några har ärenden att uträtta, så hänger vi andra med. Oftast gäller det något som behöver inhandlas i Marieberg. Det skall väl erkännas att även om man inte hade tänkt köpa något, kommer man ofta ut med lite billiga glödlampor, en keps med belysning eller något annat som man inte visste att man behövde.

Härom veckan var jag på Åsbro näringslivs frukostmöte på Perolofgården för Sydnärkenytts räkning. Det är trevliga tillställningar där olika företag presenterar sig. Alla är välkomna och jag rekommenderar varmt ett besök (se Åsbro näringslivs hemsida). Ett av företagen den här gången var Åsbro kursgård, som är Sveriges utbildningscentrum för energiutbildningar på yrkeshögskole- och gymnasienivå. I slutet av mötet lottades priser ut, skänkta av de olika företagen.

Jag, som sällan vinner något, vann ett häfte med lunchkuponger på kursgårdens restaurang. Därför kunde jag onsdagen veckan därpå bjuda mina simkamrater på lunch. Det är lätt att vara generös när det inte kostar något. Vi tackar för god mat.

2018-01-31 11:50
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla