Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Vi är fyra vänner som varje sommar gör en resa tillsammans sedan många år tillbaka. Vi har förstås många minnen att prata om. Vi pratar väl också en del om de ålderskrämpor som vi numera dras med.
Framför allt är det nog vårt gemensamma historiska intresse som styr våra resor. Den här gången var Estland och Tallinn vårt resmål.
Staden, som i sig själv förmedlar levande historia från äldre tider, är förstås ett resmål för människor från olika delar av världen. Turistgrupper från bland annat Asien och USA besöker Dombergets kyrkor, äter lunch på någon av de otaliga restaurangerna på Rådhusplatsen eller tittar in på världens äldsta apotek.
Tyvärr påverkar turistströmmen priserna centrum. En kopp kaffe kan kosta 60 kronor (i svenska pengar) och en pizza det dubbla. Eftersom lönerna i Estland ligger på 8-10000 kronor i månaden är det förstås få ester som har råd med dessa priser.
Våra resor de senaste åren har gått till östra Europa och vi har besökt museer och platser som belyser 1900-talets historia i den delen av världen.
Ockupations-och frihetsmuséet i Tallinn berättar om hur landet från första världskrigets slut fram till idag växelvis har varit ett fritt och självständigt land och stått under ockupation, och hur det har påverkat landet och människorna, till exempel hur stora delar av befolkningen flyttades till andra delar av imperiet under sovjettiden och om hur landet knutits allt närmare Västeuropa sedan frigörelsen vid 1990-talets början.
I Kluuga några mil väster om Tallinn finns en minnesplats för att hedra minnet av de 2 000 judar som de tyska nazisterna avrättade i september 1944 innan de fick ge vika för det sovjetiska trupperna. Dessa historiska minnen känns viktiga idag när högerpopulismen och Putins Ryssland verkar var på frammarsch.
Det starkaste och mest positiva minnet från resan är Haapsalu, den fantastiskt vackra trähussmåstaden vid havet med en stor slottsruin i centrum och ett museum som visar hur Estlandssvenskarna levde innan de flydde tlll Sverige under andra världskriget. Där kan man också se det hus där Ilon Wikland, Astrid Lindgrenillustratören, tillbringade sina barndomssomrar hos sin farmor och farfar.
Alf Anneborg
Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.
Inlägg
Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean