Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vad betyder en grav?

Det är nu tre år sedan min fru Annika dog. Efter tio svåra sjukdomsår kom döden nog mest som en befriare.

Vi bestämde att hon skulle begravas i askurnlunden vid Landskyrkan i Askersund. En grav i en askurnlund - för den som inte vet - består av en natursten försedd med en skylt med namn, födelse- och dödsårtal.
Graven får smyckas med snittblommor under sommarhalvåret och med ljus under vintern.

För mig skulle graven bli en minnesplats som jag kunde gå till någon gång ibland. Där jag kunde sätta en blombukett den 17 maj, hennes födelsedag, och ett levande ljus Kristi himmelsfärdshelgen.
Så tänkte jag, men så har det inte alls blivit.

Graven har blivit en viktig plats för mig. Viktigare än jag trodde då. Jag försöker se till att det alltid finns blommor under sommaren och nu under vinterhalvåret skall det (helst) alltid brinna ett ljus, ett levande ljus, vid graven.

Jag har funderat mycket på varför jag känner så här. Varför platsen har blivit så viktig för mig. Det är i alla fall inte av religiösa skäl eftersom jag inte är troende (snarare agnostiker). Kanske vill jag hedra hennes minne efter trettio gemensamma år.? Kanske påminna om de sista svåra sjukdomsåren som hon tvingades genomleva? Tankar och frågor, men inga svar.

Men egentligen behöver jag väl inte förstå. Det räcker att ta emot och acceptera den här känslan. Detta att graven betyder mycket för mig.

2019-10-17 17:52
Christer
Förstår dina känslor och beteende. Känns det rätt för dig är det väl perfekt att det blev så.
2019-10-18 18:18
Marita Öhrn
Förstå behöver man väl inte alls, men känslan att det är rätt, är ovärderlig.
2020-01-28 13:20
Christer
Förstår dina känslor och beteende. Känns det rätt för dig är det väl perfekt att det blev så.
2019-10-18 18:18
Marita Öhrn
Förstå behöver man väl inte alls, men känslan att det är rätt, är ovärderlig.
2020-01-28 13:20
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla