Logotyp Sydnärkenytt
15 June 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Askersund och vänorterna
- samarbetet borde förnyas

Kyrkan i Jordanow, mäktigare än Landskyrkan i Askersund.

 

Askersund har två vänorter. Eura i Finland och Jordanow i Polen. Två orter ungefär lika stora som Askersund.

Jag har besökt båda. Nån gång på 90-talet var jag med manskören i Eura och 2006 var jag på väg till ett besök i Auschwitz tillsammans med några kollegor på Sjöängsskolan. Vi stannade till i Jordanow där borgmästaren tog emot oss och vi blev porträtterade i lokaltidningen.

På Askersunds hemsida kan man läsa att det pågår ett samarbete och utbyte med vänorterna. Så var det kanske det för 20-30 år sedan, men knappast idag.

Under de år som jag bevakade kommunen och politiken för Sydnärkenytts räkning från 2014 fram till pandemiutbrottet dök det aldrig upp några nyheter om samarbete eller utbyte med vänorterna. Det verkar helt enkelt som om samarbetet har legat nere under flera år

Det är synd tycker jag. Kriget i Ukraina gör samarbeten mellan länder- och orter i Europa än mer angelägna än tidigare.

Sverige och Finland går hand i hand med i Nato. Det talar väl för ett ökat utbyte med vår finska vänort. Det starkaste skälet för vårt Natointräde som jag ser det, är att vi därigenom gör det svårare för Putin att ge sig på våra baltiska grannländer. Kanske borde vi ha vänorter också i de baltiska länderna?

Under Ukrainakriget har man i Polen tagit ett stort ansvar för flyktingar från krigets Ukraina. Det kan väl vara ett skäl för oss att återknyta och stärka banden med jordanow, vår polska vänort.

2022-08-16 15:28
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla