Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

På högsommarvarm
gubbsemester i Riga

Varje sommar sedan många år gör jag en kort resa tillsammans med tre vänner. Förr i tiden var vi på pojksemester. Numera är vi på gubbsemester.

Förra sommaren utforskade vi Berlin, mestadels på cykel. Den här sommaren gick resan till Riga. Numera kan man åka till Riga med färja, men vi tog flyget. 50 minuter från Arlanda.

Svenskporten i Riga minner om stormaktstiden.

Vi har alla fyra liknande intressen, framför allt historia och i stadsdelen gamla stan, som är ett världsarv, finns mycket att se, bland annat svenskporten, den enda kvarvarande porten i den gamla stadsmuren. Den minner också om att Riga under stormaktstiden på 1600-talet var svenskt. Enligt uppgift Sveriges största stad på den tiden.

I gamla stan finns förutom medeltida bebyggelse också mängder av restauranger och barer.

I dag bor närmare en miljon människor i Riga, som känns som en modern storstad, med många intressanta historiska inslag, väl värd ett besök.

Imponerande fasad i Jugendstil.

Vi hann med rätt många upplevelser under våra fyra dagar. Vi besökte de väldiga saluhallarna, som en gång i tiden var zeppelinarhangarer. Vi tog tåget till badorten Jurmala med milslånga sandstränder. Vi tog också tåg i motsatt riktning och besökte minnesplatsen efter koncentrationslägret i Salaspils.

Det starkaste intrycket gjorde nog ändå de fantastiskt vackra byggnaderna i Jugendkvarteren. I Riga finns ett stort antal byggnader från början av 1900-talet byggda i Jugendstil. Ingen annanstans i världen finns så många byggnader i denna stil bevarade. Där finns också ett museum, som visar lägenheter inredda i Jugend.

I centrum finns Kronvaldsparken som en grön oas, som erbjöd svalka under våra högsommarvarma fyra dagar i Riga.

2018-08-06 19:15
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla