Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

För hundra år sedan
hände väldigt mycket

Året 1918 var ett märkvärdigt och dramatiskt år då mycket hände i Världen och i Sverige. Ett år värt att minnas.

Det var året då det fyra år långa och förödande första världskriget tog slut. Skyttegravskriget, som skildrades av den tyske författaren Remarque i ”På Västfronten intet nytt”.

Det var det mest förödande kriget dittills. Den tekniska utvecklingen med kulsprutor, senapsgas och stridsvagnar förklarar varför så många som 10 miljoner soldater dog.

I november 1918 slutade kriget med förlust för Tyskland och dess allierade. Det som avgjorde, var att USA gick in i kriget på Englands och Frankrikes sida.

Sverige, liksom Norge och Danmark, lyckades hålla sig utanför kriget, med drabbades av brist på livsmedel och andra nödvändiga varor på grund av den minskade importen. Bristen späddes på av missväxt under de sista krigsåren. Den ransonering som infördes var otillräcklig och ledde till hungerupplopp och protester.

Värst var situationen år 1917. Statsminister Hammarsköld döptes om av folket till Hungersköld. Men också 1918 var kritiskt. Den 10 november anordnades en livsmedelsdemonsration i Stockholm, som samlade 10 000 människor.

I maj 1918 kommer rapporter om en okänd sjukdom som drabbat Spanien och som får namnet spanska sjukan. Det är en allvarlig influensasjukdom som för många drabbade slutar med döden. Sjukdomen kommer till Sverige i juni och kulminerar i oktober. Sedan avtar den, men fortsätter att skörda offer också de följande åren.

Agnes, som långt senare skulle bli min mamma, var tolv år gammal 1918 och hade elva syskon. Hennes storasyster Edla dog i spanska sjukan 24 år gammal. I Sverige dog 37 500 människor under åren 1918 till 1920. I hela världen mellan 50 och 100 miljoner i världens hittills svåraste pandemi. Spanska sjukan dödade alltså fler än första världskriget.

1918 blev året för det demokratiska genombrottet i Sverige i och med att riksdagen röstade igenom kvinnlig rösträtt. Kampen hade pågått i flera år, vilket skildras i den aktuella TV-serien ”Fröken Frimans krig”

En samlingsregering bestående av liberaler och socialdemokrater lyckades baxa förslaget igenom riksdagen trots högerns- och kungens, motstånd. I december klubbas förslaget och 1921 genomförs det först riksdagsvalet där kvinnor deltar.

Men också en annan lagändring bidrog till det demokratiska genombrottet. Man avskaffade den fyrtiogradiga skalan i de kommunala valen, Den fyrtiogradiga skalan innebar att den som hade stora inkomster hade fler röster. Upp till fyrtio, medan den som inte hade klarat av att betala sin kommunalskatt inte fick rösta alls.

Det hände förstås mycket annat under året: Göteborgskamraterna vann svenska mästerskapet i fotboll genom att besegra Hälsingborg med 4-0. Ingmar Bergman föddes. Elsa Beskow gav ut ”tant Brun, tant Grön och tant Gredelin. Och mycket, mycket annat

Vill Du veta mer om året 1918? Gör som jag. Läs den nyutkomna boken ”1918” av författaren och journalisten Per T Olsson.

Vad hände i Askersund 1918? Det kommer min nästa blogg att handla om.

2017-12-31 11:31
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla