Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Minnet av ett slädparti

Samling på torget med Sundsbrogatan-Väderkvarnsgatan vid sekelskiftet.

Förra sommaren när vi förberedde utställningen med tavlor med Askersundsmotiv av konstnären Hjalmar Trafvenfelt i konsthallen i hamnmagasinet, var det en liten tidningsnotis som satte min fantasi i rörelse. Notisen berättade om vad som hände i Samrealskolan/Norrbergaskolan, sista lördagen före jullovet. Eleverna fick sluta lite tidigare än vanligt, men dagen var inte slut.

Året var 1912, alltså för mer än hundra år sedan. Ungdomarna skulle gå hem och sätta på sig varma kläder och sedan samlas vid torget. Där väntade tjugofyra hästdragna slädar på de uppspelta och förväntansfulla tonåringarna. Säkert var det så att några blickar möttes. En förälskelse som ingen annan visste om och som man var för blyg för att visa. Typiskt nog hamnade de två i olika slädar.

Ut genom staden förbi den gamla tullstugan vid Östertull mot Ladäng, Falla, Skyllberg och Kårberg, ungefär där riksväg 50 går idag, men på den tiden behövde man ju inte frukta trafiken. Det fanns väl knappast några automobiler i Sydnärke, och om det fanns, skulle de nog inte ha vågat sig ut i slädföre. Den första T-forden lämnade förresten fabriken 1908.

Slädarna glider fram under valv av snötyngda granar. Uppför den sega backen mot Snavlunda får åkar- och bryggarkamparna, med sin ovanliga last streta på lite extra, men sen blir det tillfälle att vila. I Snavlunda blir det rast både för hästar och ungdomar. Kaffe serveras i Snavlunda nya skola.

När det bär av söderut, har det redan hunnit mörkna och slädarna förses med facklor som lyser upp i vintermörkret.

Lite senare samlas en skara människor på Storgatsbackens krön vid Sofia Magdalena kyrka inne i stan. Det är föräldrar och småsyskon som står och väntar. Ett gäng folkskolegrabbar finns förstås också på plats. Så syns de första facklorna på västra sidan av Väderkvarnsbacken. Hästarna ökar farten när de förstår att de snart är hemma i stallvärmen. När ekipagen når backens krön, svänger de in på planen norr om kyrkan. Där låg på den tiden också samrealskolans gymnastiksal där det den här kvällen lyser ur alla fönster.

Gymnastiksalen i början av 1900-talet.
Hjalmar Trafvenfelt med en grupp elever 1918, det år då han pensioneras

Kvällen avslutas med jullekar i gymnastiksalen. Så får de då komma närmare varandra, de två som inte lyckades få plats i samma släde: ”Giv höger hand din make och vänster hand din granne
och armen om den tredje o så promenera vi”

Hjalmar Trafvenfelt var skolans gymnastik- och teckningslärare. Jag tror inte att han var med på slädfärden. Han hade hunnit fylla sextio under året, men säkert är det han som leder lekarna i gymnastiksalen. Blev jullekarna en årligen återkommande tradition på skolan? Osäkert, men varje år i samband med julavslutningen uppfördes dansleken ”Simon i Sälle” av de äldsta eleverna på skolan.

När Sjöängsskolan ersatte Norrbergaskolan på 60-talet och högstadiet kom istället för den gamla realskolan, skapades nya jultraditioner där också jullekar ingår, precis som 1912. Varje jul spelar lärarna upp ett julspex för eleverna. Ett slags julrevy med sång, dans och sketcher. Jag har själv varit med i många av dessa julspex och gjort många olika roller t.ex. som Lufsen och rullat köttbullar med nosen och som elaka Måns. Jag har också en gång spelat dammsugare.

Eftersom Sjöängsskolans aula endast rymmer halva elevantalet, gör man så att man delar upp spexet på två eftermiddagar under sista skolveckan. De som inte ser spexet samlas i gympasalen för att leka jullekar. Traditionen med jullekar har alltså hållits vid liv så länge Sjöängsskolan har funnits. Jag hoppas att den får leva vidare när den nya skolan står klar.

God jul och gott nytt år!

Bilderna har jag fått av Leif Linus Larsson

2014-12-14 10:17
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.