Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vi seglade och visste
inte var vi befann oss

I slutet av 70-talet fick jag möjlighet att köpa en segelbåt. En fin gammal koster från 30-talet. Jag, som aldrig en suttit i en segelbåt tidigare, fick lära mig grunderna av vännen Olle, som hade seglat i barndomen.

De närmaste åren blev det många turer på Vättern. Jag har tidigare skrivit om en segling till Vadstena. Vi gick också genom Göta kanal till Mariestad.

Sommaren 1986 var det dags för ett seglaräventyr i Stockholms skärgård. Vi var fem kompisar som hämtade båten som vi hyrt på Lidingö. En Maxi 95:a, en stor båt med gott om plats

Bara två av oss var seglingskunniga även om vi väl knappast var experter. På den tiden fanns ju inte de digitala hjälpmedel som vi har idag. Det gällde att orientera oss med hjälp av sjökorten och den omgivande naturen.

Till havs på väg mot Kymmendö

 

Seglargänget har gjort Möja osäkert.

 

Vi kom iväg från Lidingö i skymningen. Vi hade tänkt oss till Vaxholm den första dagen. Men när vi mötte två jättelika Finlandsfärjor tog vi det säkra alternativet. Vi gick tillbaka och övernattade i Lidingöhamnen och seglade mot Vaxholm nästa morgon istället. 

Finlandsfärjor är ju inte så vanliga på Vättern.

Förutom Vaxholm kom vi under veckan till Möja, Sandhamn och Kymmendö. På Kymmendö, som ju är August Strindbergs Hemsö, vandrade vi tvärs över ön till Strindbergs skrivarstuga. Vi hade tur med vädret och slapp regn under hela veckan

När vi mot slutet av veckan skulle återvända till Stockholm och Lidingö, råkade vi ut för veckans enda navigationsproblem. Vi hade satt kurs mot Saltsjöbaden när vi siktade en fyr som inte fanns på sjökortet. Vi visste därmed inte var vi befann oss. Kunde det finnas grund i närheten?

Det blev några svettiga minuter innan vi längst ner på sjökortet hittade nedlagda fyrar avbildade. Fyren i vår närhet var alltså nedlagd. Det innebar att vi kunde orientera oss och sätta kurs mot Saltsjöbaden.

Från Saltsjöbaden genom det mäktiga Skurusundet närmade vi oss Stockholm. Det var en mäktig känsla att på egen köl ta sig fram utmed Djurgården förbi Valdemarsudde och Gröna Lund.

Vi hittade vår sista natthamn utan för Vasamuseet. Nästa dag lämnade vi tillbaka Maxi 95:an och for hem till Sydnärke

2023-01-09 17:54
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla