Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sommarens första kärlek
blev en plåga på hösten

Från min realskoletid i Falköping (Jag står i mitten i övre raden).
Från min realskoletid i Falköping (Jag står i mitten i övre raden).

Året var 1958. Året då Sverige kom tvåa i Fotbolls-VM, som ju spelades i Sverige. Detta hände innan TV hade slagit igenom på allvar. Hade man tur kanske man kunde se någon match hos någon grannfamilj som hunnit skaffa TV.

Samtidigt som VM spelades, skulle vi åka på läger. Jag var 15 år och familjen hade just flyttat till Mullsjö. Lägret på Bohus Björkö var ett frikyrkligt arrangemang. Min pappa var pastor i Svenska Missionsförbundet. På tåget mot Göteborg och Björkö, träffade jag Ulf, som kom att bli min kompis och nära vän under flera år.

Vi var överens om att det var det där med tjejer som var den egentliga anledningen till vår lägerresa. Min erfarenhet på området var mycket begränsad. Jag hade varit förälskad på avstånd några gånger, men aldrig riktigt vågat. Redan första dagen på lägret konstaterade vi att det fanns två flickor som vi var intresserade av: Anna och Karin, två kusiner från Falköping.

Vi kom lite sent till kvällssamlingen den första kvällen. Förmodligen för att vi hade tagit en rökpaus. När vi kom in i den fullsatta lokalen, satt de två kusinerna på varsin luftmadrass. De vinkade på oss och av en slump hamnade jag bredvid Anna och Ulf bredvid Karin. Det blev början på min första förälskelse.

Vi höll hand och pussades lite blygt i tältet. Anna gav mig en ring, en kamratring som var vanligt bland ungdomar på den tiden. Jag var lycklig och såg fram emot hösten då vi skulle komma att gå i samma skola. Tänk att jag äntligen hade träffat en tjej!

Sista dagen på lägret förändrades allt. Anna kom fram till mig med ett helt annat uttryck: ”Jag vill ha tillbaka min ring”. Hon gjorde helt enkelt slut och jag fattade ingenting. Vi som skulle bli så lyckliga, kanske för hela livet.

Hösten blev en lång plåga. Bara att se henne på skolgården. Att jag inte dög. Så pågick det i flera månader, men så träffade jag Brita och livet kunde börja om igen.

Hur gick det då för Ulf och Karin? Där på lägret inleddes en kärlek som skulle komma att vara resten av livet med barn och barnbarn. Senare hade vi julkortskontakt under många år. Tyvärr finns Ulf inte längre kvar i livet.

2021-06-23 13:54
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla