Logotyp Sydnärkenytt
23 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Grabbsemester
blev gubbsemester

Sommaren 1983 råkade det bli så att fyra män runt 40 gav sig iväg på Englandssemester. Vi tog båten från Göteborg till Harwich som man kunde göra på den tiden. I två veckor följde vi kustlinjen runt hela Storbritannien i en gammal Saab, vi var till och med över en tur till Nordirland.

I Brighton träffade jag min då tonåriga dotter som var på språkresa. Vi reste genom natursköna Wales och gjorde ett uppehåll i Liverpool, en nästintill helig plats för oss som tillhör Beatlesgenerationen. Särskilt minns jag Tommy Steeles skulptur ”Elinor Rigby” och Cavern club. Vidare genom Lake district upp mot Scotland och Edinburgh innan vi tog båten tillbaka hem från Nottingham. Vi hade varit på grabbsemester.

Stonehenge 1983 och...
...Lublin 2015

Föga anade vi då, att detta skulle komma att bli ett mönster: Varje sommar en grabbsemester. Vi har seglat både på Västkusten och i Stockholms skärgård. Vi har fjällvandrat och cyklat på Visingsö och i Hallsbergs kommun. Resekamraterna har växlat en del genom åren på grund av skilsmässor, nya partners och en del nya småbarn, men grabbsemesterkonceptet har trots allt överlevt.

I början av 2000-talet återförenades den ursprungliga kvartetten och under mer än ett decennium gjorde vi landskapsresor. Vi gjorde precis som Linné en Västgötaresa. Vi besökte nästan alla syd- och mellansvenska landskap under några dagar, bodde enkelt på vandrarhem och sökte upp landskapens sevärdheter.

Den sista landskapsresan gick till Öland. Det blev en tröttsamt lång bilresa från Askersund och vi sökte ett nytt grabbsemestertema. Att bila till Norrland skulle bli ohållbart. Samtidigt insåg vi att var tvungna att acceptera att grabbsmester inte längre var rätt benämning på våra äventyr. Numera åker vi på gubbsemester.

Det vi bestämde oss för inför den kommande sommaren, var att i fortsättningen utnyttja lågprisflyg och besöka städer i Polen och Baltikum. Det är fortfarande billiga resmål för svenska pensionärsplånböcker, men det finns fler och viktigare skäl än priset att välja dessa städer. Det handlar om storstäder med rik historia och mycket att se. Märkligt okända för oss svenskar, trots att de ligger så nära.

Hur mycket vet du till exempel om Lublin, som vi besökte förra sommaren? Inte mycket tror jag. Lublin ligger i sydöstra delen av Polen och har 350 000 innevånare. Staden är rik på historia och stadsdelen ”gamla stan” är helt i klass med vad gamla stan i Stockholm har att erbjuda Där finns också ett slott. Vi bodde i kanten av Gamla stan på fystjärniga Grand hotel Ljubjanka (till svenska vandrarhemspriser). Alldeles utanför staden ligger koncentrationslägret Majdanec som är ganska välbevarat eftersom tyskarna inte han riva det vi krigsslutet

Nu är det dags för årets gubbsemester. Häromdagen bokade vi flyg till och hotell i Vilnius, Litauens huvudstad.

2016-06-26 11:54
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla