Logotyp Sydnärkenytt
23 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Tre cykelveckor på Kuba
där fattigdom gav intryck

Ett gäng från Sverige cyklade runt på Kuba, krönikören längst till höger.

Nyss hemkommen från min marssemester på Kuba skall jag försöka ge ord åt mina intryck från de tre veckorna på cykel - och i buss - men först måste jag berätta om researrangören ”Läs och res”.

Det är min femte resa med ”Läs och res”. Jag väljer att resa med dem eftersom deras resefilosofi passar mig:

Res så att du kommer nära vanligt folk. Bo på enkla famijeägda hotell, ät på enkla matställen, träffa människorna.

En viktig nyckel är att resan leds av en reseledare från landet. Eva Garcia hette vår guide på Kuba. Hon kan sitt land och har arbetat för ”Läs och res” i nio år. Liten till växten, men med en stor personlighet.

Kuba är ju ett känt och omtyckt resmål sedan många år och det finns mycket att se och uppleva, men det starkaste intrycket för mig var nog ändå fattigdomen. Människorna, de flesta, har mycket små inkomster. En lärare, för att ta ett mig närstående exempel, tjänar omkring femtio pesos i månaden. Det motsvarar 500 kronor i svenska pengar.

Pengarna räcker inte ens till det allra nödvändigaste. Det kan till exempel innebära att flera generationer tvingas dela lägenhet och att sju-åtta personer kan bo i samma trea och att man måste hitta sätt att få extrainkomster.

Eva Garcia hette vår imponerande guide.

Det som gör fattigdomen ännu mer påtaglig, är att privat företagsamhet är tillåten på vissa områden och ger möjligheter till mångdubbelt större inkomster. Det gäller bland annat inom taxinäringen. Juanito, som körde mig till flygplatsen när jag skulle hem, tog 25 pesos för resan. Alltså en halv månadslön för en lärare.

Den som äger en stor lägenhet eller ett rymligt hus, kan starta ett litet hotell ett ”Casa Particular” och hyra ut rum till turister för 45 pesos per natt. Det finns ytterligare några områden med egenföretagare, men de flesta är alltså mycket fattiga.

Men även om fattigdomen är så synlig, inte minst på landsbygden, gav resan förstås många andra intryck: Långa sandstränder och ljumma vågor. Barnen utmed vägkanten som ropar och vinkar när vi cyklar förbi. Vackra städer som Trinidad, Cien Fuego, Camaguey och Remedios och en och annan mujito förstås. Människor som vi fick möta tack vare Eva.

Och musiken förstås. Kuba har så rika musiktraditioner: Rumba, Cha-cha och Salsa. Ute på gator och torg och i restauranger möttes vi av musik, sång och dans.

Vi var tretton rätt vanliga svenskar från olika delar av landet och i olika åldrar som gjorde den här resan tillsammans. Eftersom vi ansträngde oss tillsammans (ibland i motvind), och eftersom vi delade ”Läs och res” resefilosofi, uppstod ett gott kamratskap - tack reskamrater! Och framför allt, tack Eva!

Rika musiktraditioner.
2017-03-31 12:35
Torsten Loxbo
Tack Alf för en fin skildring, man blir onekligen sugen på att prova på Res Och Lär! Torsten
2017-04-03 14:54
Torsten Loxbo
Tack Alf för en fin skildring, man blir onekligen sugen på att prova på Res Och Lär! Torsten
2017-04-03 14:54
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla