Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

En perfekt cykelväg
- men inte för alla?

Alf ger tips om en skön cykeltur men vill ha bättre skyltning för att minska olycksrisker.

När våren kommer, gläds förstås alla cykelmotionärer. Till dem hör jag även om jag med ålderns rätt cyklar i ett ganska makligt tempo. 250 mil blev det förra året, mest på Sydnärkevägar. En tur runt Siljan med övernattning i Mora hann jag också med.

Cyklandet är en ren njutning, eller skulle vara det om det inte vore för olycksrisken. 34 cyklister omkom i olyckor förra året. De flesta som sitter bakom ratten tar bra hänsyn till oss cyklister, men man vet ju aldrig. Kanske sitter bilisten som just skall köra om mig och fingrar på sin telefon? Eller är kanske inte nykter?

Det gäller att välja vägar med lite biltrafik, framför allt undvika den hårt trafikerade riksväg 50. Nu tycker jag att jag har hittat den perfekta cykelvägen.

Det går att leta sig fram på mindre vägar från Askersund till Olshammar.

Man utgår från Landskyrkan i Askersund (om du inte bor i Askersund och tycker att det är för långt att också cykla hit kanske du kan ta cykeln i bilen). Man tar sig söderut på gång-och cykelvägen mot Stjärnsund. Efter ungefär 3 km, vid Rude, korsar man riksväg 50 och fortsätter på gamla riksväg 49 som numera är nästan helt bilfri.

Efter ytterligare ett par km korsar man nya väg 49 och fortsätter på gamla vägen mot Olshammar. Inga backar att tala om och på några ställen går vägen alldeles intill sjökanten. Så småningom kommer man ut på riktiga 49-an, men efter bara ett par hundra meter tar man av till vänster på grusvägen mot Aspa herrgård.

Efter herrgården, som numera tyvärr står tom, tar man första vägen till vänster och då har man bara ett par kilometer kvar. Olshammarsgården efter ungefär 19 kilometer kan vara en lämplig vändpunkt. Då kan det vara läge att belöna sig med en kopp kaffe och något litet av deras goda bakverk. Samtidigt kan man njuta av utsikten mot Skärgården och mot de kastanjeträd som Heidenstam skrev om i sin självbiografiska bok om Olshammar. Om man frågar Britt Louise Otter eller någon av de andra i personalen kanske de kan låsa upp det gavelrum där Heidenstam föddes och som idag är ett litet Heidenstammuseum.

Sedan blir det samma väg tillbaka. Vill man cykla lite längre, kan man korsa väg 49 vid Aspa herrgård och cykla grusvägen upp mot Vargaklämman och Getaryggen vid Bosjön i Tiveden. Efter Bosjön tar man till höger vid skylten som visar att det är arton kilometer till Askersund.

En sak har jag funderat på: De cykelturister som kommer söderifrån på väg 49 är hänvisade till den för cyklister livsfarliga nya riksväg 49. Det som gör den så farlig är att den är försedd med mitt- och sidoräcken. Tryggt för bilister men, som sagt, livsfarligt för cyklister.

Det borde finnas en skylt som visar in våra cykelturister på den väg som jag har beskrivit. Detsamma gäller förstås om man kommer norrifrån. Varför är det inte så? Kan någon som läser detta svara på det?

2015-04-03 9:12
Solveig Bernström
Tack för tipset! Verkar vara en trevlig runda.
2015-04-06 20:39
Elisabeth Lennartsson
Byalaget i Olshammar har bråkat med Trafikverket, kommunen och även på riksdagsnivå för att få cykelvägsskyltar att åka gamla väg 49 i stället för gamla vägen. Det är precis hopplöst, alla bara skyller på alla andra. Vi blir väl tvungna att måla egna. En bra väg från Aspa är att åka vägen mot Björstorp och komma tillbaka till Askersund via Laxåvägen
2015-04-06 21:34
Alf Anneborg
Tack för beskedet Elisabeth. Hoppas att det löser sig inför sommaren
2015-04-07 8:50
Solveig Bernström
Tack för tipset! Verkar vara en trevlig runda.
2015-04-06 20:39
Elisabeth Lennartsson
Byalaget i Olshammar har bråkat med Trafikverket, kommunen och även på riksdagsnivå för att få cykelvägsskyltar att åka gamla väg 49 i stället för gamla vägen. Det är precis hopplöst, alla bara skyller på alla andra. Vi blir väl tvungna att måla egna. En bra väg från Aspa är att åka vägen mot Björstorp och komma tillbaka till Askersund via Laxåvägen
2015-04-06 21:34
Alf Anneborg
Tack för beskedet Elisabeth. Hoppas att det löser sig inför sommaren
2015-04-07 8:50
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.