Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Jag måste erkänna en sak. Jag har ett visst ansvar för bron till Borgmästarholmen. Ja, inte för den bro som ligger där idag, utan för den gamla bron.

Inför valet 1979 formulerade vi i Vänsterpartiet, eller Vpk som det hette på den tiden, ett kommunalpolitiskt handlingsprogram. Ett av förslagen, det enda som jag kommer ihåg, var förslaget att bygga en bro till Borgmästarholmen. 

Det var ett förslag som många gillade och som ledde till att vi fick många röster. Det ledde också till att jag hamnade i kommunfullmäktige som en av två Vpk-representanter.

Den gamla bron.

Vi skrev förstås en motion om brobygget, men det blev nobben. Som jag minns det idag, var det sossarna som var motståndare till brobygget. Jag kommer dock inte ihåg varför.

Det gick några brolösa år. Jag tog gärna båten ut till holmen, åt lite gott, tog ett par glas vin och njöt av solnedgången och utsikten in mot stan för att sedan krypa till kojs i ruffen.

Men så, efter kanske fem-sex år fick jag signaler om att sossarna hade ändrat sig och att det kunde vara dags att lägga en ny motion om brobygge.

Den nya bron.

Så därför har jag ett visst ansvar för bron till Borgmästarholmen, alltså den gamla bron.

Ibland tänker jag att det skulle ha känts fint om  man hade hedrats på något sätt för sin insats.
Jag menar det finns ju en bro i Prag som heter Karlsbron. Men det spelar förstås ingen roll idag. Bron är ju borta. Kanske hade det varit bättre om den hade fått ligga kvar, eftersom den nya bron inte blev så bra.

2020-02-25 11:15
Kommentera
Commenting is not available in this channel entry.
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.