Logotyp Sydnärkenytt
29 November 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Hjälten Sven Duva blev
senare en dum major

Det var i slutet av 1950-talet. Jag gick i realskolan i läroverket i Trollhättan. I svenska hade vi en kvinnlig vikarie med sadistisk läggning. 

På den tiden gick vi i skolan på lördagar och till nästkommande lördag fick vi varje vecka en ny del av den långa dikten om bonden Paavo. Vi skulle lära oss ett tio-tal rader av den långa dikten utantill. Vid förhöret valde hon ut en av oss pojkar, vi visste aldrig vem, att stå vid katedern och läsa upp våra inlärda rader.

Johan Ludvig Runeberg, finlandssvensk författare hade skrivit dikten. Hans mest kända verk var nog ”Fänrik Ståls sägner”, ett antal dikter som handlade om Sveriges krig mot Ryssland 1809. Vi läste dessa dikter i skolan på min tid och även långt dessförinnan. Dikterna handlar om de finska soldaternas hjältemod under kriget. 

Den ståndaktige Sven Duva i Fänrik Ståls sägner.

 

Kriget slutade med ett svensk-finskt nederlag och ledde till att Sverige förlorade Finland som hade varit Sveriges östra landsdel ända sedan medeltiden. Det ledde också till att kung Gustav IV Adolf avsattes och ersattes av Jean Baptiste Bernadotte, anfader till den nuvarande kungen

En av dikterna (28 verser) handlar om Sven Duva, en stor och kraftig soldat som var klent begåvad och gjorde allt tvärtom. Kommenderades vänster om gjorde han höger om. Kommenderades halt gick han framåt. 

Finnarna skulle försvara en bro mot et ryskt anfall, men eftersom ryssarna var övermäktiga beordrades snart reträtt. Sven gjorde tvärtom och försvarade bron så att ryssarna fick dra sig tillbaka, men Sven träffades, stupade och hyllades som en hjälte.

Många år senare, på 60-talet skrev Hasse och Tage, som förstås också läst om Sven Duva i skolan, en parafras, en omdiktning av Fänrik Ståls sägner. Deras Sven Duva låter så här:

Sven Duva var en dum major, den dummaste man fann
Men noga med att putsa skor en korkad hedersman
Hans hela värld var disciplin
På mässen söp han som ett svin
Han tänkte som en tröskmaskin
Han blev befordrad han

Både bonden Paavo och Hasse och Tages version av fänrik Stål finns att hitta på nätet

2022-09-20 15:44
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla