Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Stadsvandring mellan
gammalt och nytt

För en tid sedan fick jag frågan om jag kunde tänka mig att stadsvandra i Askersund med gästande turister. Efter viss tvekan tackade jag ja. Jag vill gärna vara en Askersundsambassadör. Kristihimmelsfärdshelgen var det dags för mitt första uppdrag.

Jag visste inget om gruppen som jag skulle träffa utanför Garvaregårdens Bed & breakfast klockan nio på morgonen. Jag visste bara att de var ett tjugotal. Lite nervös inför premiären, det skall erkännas.  Det visade sig vara ett MC-gäng. Inte Bandidos eller Hells Angels, utan ett kompisgäng trevliga medelålders män och kvinnor från Vallentuna norr om Stockholm, som gemensamt gjorde utflykter till olika  platser i Sverige. Den här gången hade man valt Askersund.

Jag visade upp Joel Hauggards  bok Askersundiana, min guide och främsta kunskapskälla när det gäller stadens historia. Haugard skriver om att Askersund fick sina stadsprevilegier 1643. I sommar firar vi 375-årsjubileum.

Stadens röda stugor minner om flydda tider...
...och nybyggena om de kommande.

På  gamla kyrkogården,  berättade jag om 1700-talets Askersund. Staden var välmående och full av rödkindade barn, skriver Hauggard. Omkring 700 Askersundsbor fanns det då. I början av 1700-talet var som mest 100 ryska krigsfångar inkvarterade i staden. Det lär också ha funnits ett tjugotal krogar. Efter freden i Nystad 1721 fick krigsfångarna återvända hem. Detsamma gällde de svenskar som hade varit krigsfångar i Ryssland.

Så kom den förödande branden den 6 juni 1776, då hela staden brann ner. Hela landet kände medlidande med vår stad. Staden fick mycket stöd för återuppbyggnaden. På en av kyrkoflyglarna vid Sofia Magdalena kyrka, kan man läsa att Göteborgs stad bidrog med pengar. Kung Gustav III bidrog också på olika sätt. Askersundsborna anhöll om att staden skull få byta namn till ”Gustafssund”.

Kungen biföll inte denna begäran men svarade: ”Ni kan däremot få döpa eder nya kyrka efter drottningen”. Så blev det ju också.

Från Sofia Magdalena promenerade vi genom det, särskilt för storstadsbor, idylliska Norra Bergen. Därefter lämnade vi det historiska Askersund och gick mot nutid – och framtid genom ett besök i vår nya gemensamma stolthet Sjöängen och utmed Strandpromenaden med de nya bostäder som byggs där bara ett kort stenkast från stranden.

Innan vi avslutade promenaden vid Sagers stuga vid Strandpromenaden, som ju lär vara det enda huset som överlevde storbranden, kunde jag inte låta bli att berätta om turerna kring bygget av den nya bron till Borgmästarholmen.

Var motorcykelgänget nöjda med guidningen? Jag hoppas det. Jag fick i varje fall en applåd som tack.

2018-05-19 15:06
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla