Logotyp Sydnärkenytt
03 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Belgiska fröken firade
gudstjänsten ensam

Bysjön och Tjälvesta

I min förra blogg om belgiska fröken på Tjälvesta utlovades en fortsättning. Men först en fundering: Vem var hon egentligen, den unga belgiska kvinnan som bodde på Tjälvesta för lite mer än 100 år sedan? Varför har hon inget namn? Min gissning är att författarinnan Berit Spong, som tycks känt stor sympati för henne, visste mer om henne, till exempel hennes namn, men väljer att inte berätta allt för att ge hennes gestalt en mer intresseväckande och rentav sagolik framtoning hos läsaren.

Men en sak till vill jag, som sagt, berätta om hennes tid på Tjälvesta:

Ministern, Carl Burenstam, besökte ofta gudstjänsterna i Snavlunda kyrka om söndagarna. Under våren och sommaren skedde det med båt. Något hundratal meter öster om Tjälvesta ligger den lilla Bysjön. Där, i ett båthus, hade han en farkost som Berit Spong beskriver som ”En korsning mellan en italiensk gondol och en svensk Vättersnipa”. Båten lär ha varit försedd med en tofsprydd överbyggnad, en baldakin.

Från Bysjön lät han sig ros in i den bäck som ledde genom Tjälvesta äng och mynnade ut i Kyrksjön vid Snavlunda kyrka, där han steg i land vid prästens brygga och promenerade upp till kyrkan. Det var etikett att torparna skulle invänta hans ankomst och sedan sluta upp efter honom. Han gick genom vapenhuset och fram till Tjälvestabänken där han satt ensam under högmässan.

På dessa båtturer följde belgiska fröken alltid med, men hon steg aldrig iland vid prästens brygga. Hon lät sig sättas i land på Tjälvesta äng, där hon firade gudstjänst ensam med sitt radband. Belgiska fröken var katolik.

”I det urprotestantiska och frikyrkliga Närke har jag aldrig hört en skymt av ogillande över detta och det säger en hel del om belgiska fröken” skriver Berit Spong.

Bäcken mellan Bysjön och Kyrksjön är idag ett torrlagt dike. Ändå är det lätt att se framför sig den baldakinförsedda båtens färd genom ängen när vitsipporna blommade en vår för mer än hundra år sedan.

Bäcken över ängarna idag.
2015-09-23 15:41
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla