Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Bastedalen -
Sydnärkes pärla

Utsikt mot Bastedalens hamn.

När man har passerat högbron vid stora Hammarssundet på väg söderut, kan man ta av till höger mot Bastedalen. Efter ett par kilometer möts man av en hisnande vacker utsikt. Den mäktigaste utsikten i hela Närke i mina ögon. Långt söderut skymtar Stora Röknen. Där möts också himmel och sjö i en obruten horisont. Under horisonten ligger Visingsö och Jönköping.

Bastedalen är värd ett besök. Där finns Herrgården och Kinaparken. Där finns småbåtshamnen, som ligger så idealiskt vid norra Vätternbasängen där farleden in mot Askersund börjar och alldeles i kanten av skärgården med dess otaliga naturhamnar. Från nocken på den gamla ångbåtsbryggan ser man bottendetaljer på 4-5 meters djup i det kristallklara vattnet. Ute i skärgården kan man dricka sjövattnet. Det byggs en del i Bastedalen idag, mest fritidshus verkar det som. Så många åretruntboende finns det inte idag.

Hammar, Bastedalens hamn med fartygen Tord och Måsen. Foto Arne Wahlberg

Annat var det för 100 år sedan, i början av förra seklet. Det var Bastedalens storhetstid kan man säga. Tegelbruket var den stora arbetsgivaren. Kalkbrottet och sjöfarten sysselsatte också många människor. Där fanns också ett båtvarv och ett segelmakeri. På höjden norr om viken låg husmodersskolan, villa Wettra. I Herrgården bodde familjen Giöbel, tegelbrukets ägare

Affär fanns förstås och dansbana. Orten hade också en fotbollsplan och ett eget fotbollslag. På vintern spelade bandylaget sina hemmamatcher på dammarna, där lera till tegelbruket hämtades.

Vid den här tiden hade inte biltrafiken slagit igenom på allvar. Vättern var fortfarande en viktig transportled för både varor och människor och Bastedalens hamn var livligt trafikerad. Där lastades tegel och kalk för transport till andra Vätterhamnar och även via Göta kanal till mer avlägsna destinationer. Där fanns ett sandupplag. Sand sögs upp vid Röknenöarna och lossades i Bastedalen. Passagerarångaren Frey, som gick i trafik mellan Askersund och Motala-Vadstena, la till i hamnen flera gånger i veckan.

Många av fartygen i hamnen hade Bastedalen som hemmahamn och hade säkert i många fall byggts vid varvet inne i viken. De två fartyg ”Karl Gustav” och ”Don Carlos” som användes vid bärgningen av ångaren ”Per Brahe” utanför Hästholmen 1922, hade Bastedalen som hemmahamn. Vid varvet restaurerades också ”Per Brahe” efter bärgningen.

I dag när många av oss känner att det är viktigt att hålla liv i landsbygden, kan man se med ett visst vemod på den bild som jag har målat upp. I dag bor drygt 11 000 människor i Askersunds kommun. Så sent som 1950 bodde 13 400 i samma område d.v.s i Askersunds stad och i Hammars och Lerbäcks kommuner (som bildade Askersunds kommun 1971).

Staden Askersund hade färre innevånare än idag, så var bodde de då? Ute på den rena landsbygden i gårdar och torp och små samhällen som Bastedalen bodde de. Därom vittnar bl.a. alla nerlagda, affärer och tomma eller ombyggda missionshus om. Sedan dess har alltså flyttningen från landsbygd till städer pågått och pågår i oförminskad takt.,

Den utvecklingen kan vi inte hejda, men vi - samhället, borde se till att samhällsservicen bibehålls, på landsbygden, så att de människor som vill, även de unga, kan bo kvar. Att det finns fiberkabel och affärer och vårdcentral mm. inom rimligt avstånd. Det klarar inte marknadskrafterna av på egen hand. Det måste fattas politiska beslut.

De historiska bilderna har jag fått av Leif Linus Larsson

2015-04-23 15:46
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean Om frikyrkornas syndakatalog På cykel i Italien Belgiska fröken del 2 En belgisk fröken Oskar, en Ironman Min son Järnmannen Här föddes Askersund Målaren Travenfelt Jag, en student -64 Gustav Vasas marknad Bastedalen, fin gammal pärla Perfekt cykelväg Gubben i stugan Vintersaga på blankvers Semester i Östansjö Jubileum på scener Ett slädparti
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.