Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Jag skötte hemleverans
med en gammal Duett

Många handlar på nätet idag. Det gör inte jag. Ibland köper jag bläckpatroner online för att det är enkelt och bekvämt, men annars går jag helst och handlar rent fysiskt så att säga.

Sen en tid tillbaka har jag dock börjat handla mat via datorn och få varorna hemlevererade. Det beror på att mina artrosbesvär gör det jobbigt att handla på vanligt sätt.

Det leder tankarna till sommaren 1963, mitt sista sommarlov på gymnasiet i Falköping. Jag hade fått erbjudande om ett sommarjobb i Näset i södra Göteborg. Näset, som idag är en ganska tätbebygd del av staden, var annorlunda på den tiden. På 60-talet var Näset en lantlig och idyllisk miljö med ett par tusen innevånare, hälften åretruntboende och hälften sommarboende. Den stora andelen som bodde där sommartid förklaras av att Näset är en halvö med flera olika badstränder. Den mest kända är nog Smithska udden.

I Näset fanns en ICA-affär och en Konsumbutik. Jag sommarjobbade i ICA-affären.

Mitt arbete bestod av tre olika uppgifter. På förmiddagarna tog jag och en tjej som också sommarjobbade emot telefonsamtal från kunder som beställde varor. De flesta samtalen kom från sommargästerna. Efter lunchrasten packade vi de beställda varorna i kassar och drickabackar. Därefter packade vi in varorna i en gammal blå och vit Volvo Duett. Sen var det dags för den tredje av mina arbetsuppgifter: Att köra ut varorna till kunderna. Alltså hemleverans precis som idag.

Trots att detta hände för 60 år sedan fanns det alltså likheter med hur det är idag även om man använde telefon istället för dator. Mycket var förstås annorlunda på den tiden. Inte minst det rätt begränsade utbudet av varor. Två exempel: Det fanns bara två sorter filmjölk, vanlig fil och lättfil och vanlig mjölk kom i tetrapac eller enliters bruna glasflaskor.

Det var ett ganska tungt arbete och ofta var jag klar först  framåt sextiden på kvällarna. Inför veckosluten blev det ofta ännu senare, så jag var ofta rätt trött när jag gick hem till mitt sommarboende.

Jag hyrde ett rum hos Hjalmar och Greta, ett barnlöst äldre par som bodde i en villa i närheten av affären. Jag tror att Hjalmar och Greta uppskattade att ha en ungdom i huset över sommaren, för jag blev väl omhändertagen.

När jag kom stod kvällsmaten framdukad (ofta var det räkmackor) och vi satt ofta och pratade istället för att se på TV. Ofta hände det också att jag cyklade iväg till närmaste badplats för ett kvällsdopp-

Så tog sommaren och sommarjobbet slut. Jag hade bara en veckas ledighet när jag kom hem innan skolan började-med ett år kvar till studentexamen

2023-07-03 14:40
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla