Logotyp Sydnärkenytt
19 May 2024
Tipsa: 073-629 83 19

Att bo i missionshus
hade sina trånga sidor

Missionshuset i Gillstad där familjen bodde omodernt. Foto: Alf Anneborg


För en tid sedan såg jag en intressant dokumentär om den tidigare KDS-ledaren Alf Svensson.
Jag upptäckte att vi har en del gemensamt. Vi hade båda pappor som var frikyrkopastorer och vi bodde båda under vår barndom i missionshus. Inte i själva kyrksalen utan i lägenheter som fanns i samma hus. Frikyrkopastorer på den tiden flyttade ofta med 5-6 års mellanrum till nya församlingar
Jag minns att vi, när jag var fyra år, flyttade till Gillstad, som ligger söder om Lidköping. Vi var sex personer i familjen, jag var yngst. Vår lägenhet som bestod av ett rum och kök låg i vänstra delen av missionshuset. Vi fick också disponera en liten lägenhet på övervåningen där vi kunde sova. För att komma dit fick vi gå uppför en trappa och över en kallvind. Vintertid var det nästan nollgradigt.
Lägenheten var även efter den tidens mått omodern. Vi hade bara rinnande kallt vatten i köket. Inget kylskåp men matkällare. Utedass över gården dit jag inte vågade gå själv när det var mörkt. Tvätta oss fick vi göra under kökskranen såvitt jag minns. Mamma fick tvätta i grannfruns tvättstuga.

Huset var som en dröm med bad och eget rum för unge Alf.


Mina föräldrar bestämde att vi skulle bygga ett eget hus. Det var möjligt tack vare en församlingsmedlem, som hade en byggfirma.
Vi följde bygget med stor förväntan och till slut kunde vi flytta in. Det var en nästan osannolik förändring. I köket fanns både kall-och varmvatten och dessutom ett kylskåp.
Vi hade nu fem rum och kök och källare med vedeldad panna och tvättstuga, men det mest fantastiska var ändå badrummet med vattenklosett och badkar. Ovanför trappan till övervåningen fanns ett utrymme där jag som den yngste kunde få ett första egna rum.
Efter tre år i det nya huset bestämde pappa att det var dags att flytta. Jag tror att församlingen köpte vårt hus som en framtida pastorsbostad. Vi flyttade till en något större församling ungefär fem mil längre söderut.
Återigen var det dags att flytta in i ett missionshus. Något modernare och större än lägenheten i Gillstads missionshus, men där fanns inget badrum, bara en toalett inomhus. Bada kunde vi göra i tvättstugan i källaren eller i kommunens badhus.
Det fanns inte heller rum så det räckte åt alla. Jag fick lov att bo i kökssoffan något år tills mina äldre bröder flyttade hemifrån.

2022-05-12 11:03
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla