Logotyp Sydnärkenytt
24 April 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Hur ska man rösta i höst?

Ja, var skall man lägga sin röst i september? Jag har förstått att jag delar min osäkerhet med många andra. Det parti som ligger närmast mina åsikter, är nog socialdemokraterna, men det finns en fråga som stör mig så oerhört. Det gäller inställningen till LSS-lagen. Den lag som ger svårt sjuka människor rätten till personlig assistans och därmed rätten till ett värdigt liv.

Att frågan berör mig så djupt, beror på att min numera avlidna fru Annika trots en svår sjukdom kunde ha ett bra liv tack vare sina personliga assistenter, och att jag tvingades konstatera att hon, trots ökade behov fick mindre assistans under sitt sista levnadsår. Jag har skrivit om detta i tidigare blogginlägg.

LSS-lagen är dyr. 30 miljarder varje år, och regeringen vill minska den kostnaden, men är otydlig med hur det skall gå till. Man uppger att man vill komma åt fusket, men i de reportage man kan följa i media, drabbas svårt sjuka, ofta barn av indragen assistans enligt beslut från försäkringskassan, och nog känns det som om kassan har regeringens tysta stöd?

I dagens nummer av Dagens Nyheter (20/2) finns ett reportage om Elin 22år och svårt cp-skadad, som blir av med sin assistans, eftersom hon har fått ett arbete inom kommunal daglig verksamhet.  - Daglig verksamhet är en kommunal verksamhet och kan inte ge statlig assistansersättnig, säger försäkringskassan. Det innebär att Elin inte kan fortsätta arbeta.

I samma tidning kan man också läsa att över en miljon svenskar är anhörigvårdare i mindre eller större omfattning. I flera TV-reportage  har man berättat om att svårt sjuka barn, som ofta behöver ständig övervakning, har förlorat sin assistans Det innebär förstås att åtminstone en av föräldrarna tvingas sluta jobba och bli anhörigvårdare istället och att ett par personliga assistenter blir arbetslösa.

30 miljarder är mycket pengar, men är det för mycket för att bistå de som har allra störst behov?

I tisdagens DN kan man redan på första sidan läsa om att försvaret behöver ett tillskott på 180 miljarder under 2020-talet. Det kan också behöva påminnas om att julhandeln 2017 omsatte cirka 75 miljarder kronor.

Vi vill väl alla leva i ett välfärdssamhälle. Kan ett välfärdssamhälle svika sina svagaste och mest utsatta? 

2018-02-20 12:53
Marita Öhrn
Det är helt ovärdigt ett så rikt land som Sverige att inte göra allt för våra mest utsatta innevånare. Försäkringskassan följer väl Regeringens direktiv? Så, att välja ett parti som värnar om de svagaste, finns det? September verkar komma alltför fort, för rösta måste man (jag).
2018-02-27 15:36
Marita Öhrn
Det är helt ovärdigt ett så rikt land som Sverige att inte göra allt för våra mest utsatta innevånare. Försäkringskassan följer väl Regeringens direktiv? Så, att välja ett parti som värnar om de svagaste, finns det? September verkar komma alltför fort, för rösta måste man (jag).
2018-02-27 15:36
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla