Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Tre tänkvärda tavlor

Det är mer än fyrtio år sedan jag blev askersundsbo. Det var nog tänkt att det skulle bli några år, men jag blev kvar. Askersund har blivit min hembygd, min plats på jorden.

Stadsmotiv. Teckning Sven Hagman

Under min första tid i staden lade jag märke till en man. Han kan ha varit runt 60 och cyklade omkring på en röd damcykel med en unikabox på pakethållaren. Jag fick så småningom veta att han hette Sven Hagman och att han var hemfrisör. Han cyklade alltså hem till sina kunder.

Långt senare förstod jag att han var en mycket skicklig tecknare. Som jag minns det, var han med på en utställning med lokala konstnärer. Jag har sen dess en av hans teckningar hemma på väggen. Motivet är lätt att lokalisera tack vare Norrbergaskolan och visar en gången tid. Det ser ju helt annorlunda ut idag

Kronblom på jazzfestival. Målning Gunnar Persson

På 1980-talet bodde Gunnar Persson i Åmmeberg. Det var hans pappa Elov Persson som hade skapat Kronblom och Gunnar Persson förvaltade arvet. Han målade under några år Kronblomtavlor med Askersundsmotiv. Jag har en av dessa hemma på väggen. Kronblom leder paraden vid en av tradjazzfestivalerna. Längst ner på bilden kan man se Ove Danielsson med kamera och i blå jacka.

Det är förresten inte en målning utan något slags tryck (122/420) så samma tavla finns säkert i många Askersundshem. Jag vill minnas att det fanns planer på ett Kronblomsmuseum i Askersund, men så blev det inte. Det lär istället finnas ett i Wadköping.

Husförhöret. Målning av Lilly Maria Karlsson

Min tredje Askersundstavla finns däremot bara i ett exemplar. Jag fastnade för den fina naivistiska målningen i Röda korsets skyltfönster på Sundsbrogatan. Efter att ha stannat framför fönstret några gånger, bestämde jag mig och köpte tavlan. På baksidan av tavlan finns ett tidningsurklipp och lite annat att läsa:

Målningen är gjord 1975 av Lilly Maria Karlsson och visar ett husförhör i Tiveden 1916. Ett barndomsminne kanske? Tidningsurklippet visar också att Lilly Marias tavlor en gång ställdes ut på galleri Vättern i Askersund.

Kanske har tavlans värde ökat tack vare baksidestexten, proveniensen som det bruka heta i antikrundan. Jag betalade 10 kronor.

Jag skulle gärna vilja komplettera min samling med en eller ett par Trafvenfeltstavlor med Askersundsmotiv, det finns säkert ett par hundra. Om den som läser detta har någon att sälja, är jag intresserad.

2017-12-11 14:53
Eva
Jag har en sydd tavla av lilly 85
2021-03-03 10:19
Eva
Jag har en sydd tavla av lilly 85
2021-03-03 10:19
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla