Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Istiden har lämnat
sina rullande spår

Den gamla rullstensåsen Väderkvarnsbacken reser sig 35 meter över omgivningen. Foto: Askersunds kommun

 

I min senaste blogg skrev jag om drumliner, terrängformationer som skapats under inlandsisens avsmältning. Jag fortsätter på samma tema. Jag tänker skriva om rullstensåsar, som det finns rester av på många platser i Sverige, en av dessa är Askersundsåsen.

Rullstensåsar bildades när smältvatten med stor kraft forsade fram i tunnlar under isen, Större och mindre stenar tumlade runt och formades till runda stenar, rullstenar. När vattnet nådde iskanten avtog strömningshastigheten och stenarna sjönk till botten. Ovanpå lagrades andra material som grus och sand.

Idag finns bara delar av rullstensåsarna kvar eftersom delar av landet, som fallet är i Närke, under ett par tusen år var sjö- och havsbotten. Detta berodde på mängden av smältvatten och på att ismassan hade tryckt ner jordskorpan.

Delar av Askersundsåsen finns alltså kvar att beskåda i vår tid. Väderkvarnsbacken norr om staden är ett mäktigt kvarstående minne av Askersundsåsen. Höjden där Landskyrkan ligger är förmodligen en del av åsen. De tydligt markerade höjderna vid campingplatsen Husabergsudde är också rester av Askersundsåsen.

Den allra finaste delen av Askersundsåsen är Prinskullen. Det finns en avtagsväg dit en knapp kilometer söder om bron över lilla Hammarsundet. Från parkeringsplatsen går man norrut på den tydligt markerade åsen till den plats där prins Gustav, sångarprinsen brukade sitta och njuta av utsikten mot slottet på andra sidan om vattnet.

Hammars kyrka tronar på åsen. Bilden från 1929. Foto: I. Hartman/Örebro läns museum

 

Höjden där Hammars kyrka ligger är den sista delen av Askersundsåsen i vår kommun.

Askersunds torg, som ju tyvärr är i dåligt skick, är ett kullerstenstorg skapat med stenar från rullstensåsar. Jag tycker det är viktigt att återställa torget som det tidigare såg ut. Jag tror att det inte finns så många orter som har kvar kullerstenstorg i landet idag. Det är ett kulturarv som vi måste vara rädda om

Om man vill se ett riktigt fint kullerstensparti, kan man ta Storgatan norrut från torget till Sofia Magdalena kyrka. Vid södra kyrkflygeln finns ett välbevarat kullerstensparti.

Vid Bosjön i Tiveden finns Getaryggen, en tydligt markerad rullstensås, som finns kvar eftersom den låg över högsta kustlinjen och alltså aldrig legat på sjö-eller havsbotten. Getaryggen är dock inte en del av Askersundsåsen.

2023-05-25 16:57
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla