Logotyp Sydnärkenytt
15 January 2025
Tipsa: 073-629 83 19

Tingshusområdet
passar mig bra

En del av Tingshusområdet där Alf funnit sig till rätta
En del av Tingshusområdet

Nästa år är det 50 år sedan jag kom till Askersund. Det känns ofattbart länge sedan. Under dessa 50 år har jag bott på tio olika platser i vår kommun.

Sedan några år tillbaka bor jag på Tingshusområdet i centrala Askersund. Området, som ligger i anslutning till det gamla tingshuset mitt emot Sofia Magdalena kyrka, består av 99 lägenheter på ett, två eller tre rum och kök. Dessa lägenheter finns i fem olika huskroppar på två eller tre våningar.

Med miljonprogrammet menas det enorma bostadsbyggandet som genomfördes på 1960-talet för att avhjälpa den stora bostadsbristen och som framför allt bidrog till att skapa de stora betongförorterna i storstäderna, som idag tyvärr ofta förknippas med problem. Vivalla i Örebro är ett närliggande exempel.

Tingshusområdet i Askersund kanske kan sägas vara en del av miljonprogrammet med Askersundsmått. Området byggdes nämligen på 60-talet, förmodligen för att råda bot på en lokal bostadsbrist. Det är emellertid inget problemområde. Snarare tvärtom. Husen ligger i en vacker sluttning mer mot Alssundet. Det tar knappt fem minuter att gå till torget och ytterligare ett par minuter till hamnen. Det är ett populärt område att bo i. Om en lägenhet blir ledig kommer omedelbart en ny hyresgäst att flytta in.

Många av hyresgästerna är liksom jag lite till åren, en del har nog valt att bo lite mer centralt och vill kanske slippa ta hand om en villaträdgård. Men här bor också många yngre. En hel del av ettorna är nog också unga människors första egna bostad.

Utsikt från balkongen
Utsikt från balkongen

I Tingshusområdet finns också en del familjer som har kommit hit som flyktingar under de senaste åren. När jag ser deras barn som leker på vår gård, blir jag varm om hjärtat. Runt omkring i världen finns miljoner barn som lever i utsatta flyktingläger. Våra barn i Tingshusområdet har med sina familjer funnit en fristad. Som vuxna kommer de att jobba inom vård och omsorg, som tekniker, bussförare, poliser och lärare. Områden där vi utan invandring skulle få svårt att hitta arbetskraft i framtiden.

Askersundsbostäder, som äger och förvaltar Tingshusområdet, tar hand om området på ett bra sätt.Gräsmattor, träd, buskar och rabatter hålls efter och byggnaderna uppdateras och moderniseras efterhand.

För några år sedan byttes alla fönster om till treglasfönster, viket bland annat innebär ljudisolering mot förbifarten av den hårt trafikerade riksväg 50 som ligger ganska nära. Förra sommaren byggdes alla uteplatser i markplanet om och nu i somras asfalterades all gångar, vägar och parkeringsplatser om.

Att jag tycker att Askersund är en bra plats att leva och bo på kan jag inte förneka. Annars skulle jag väl inte blivit kvar. Att bo i Tingshusområdet är ett boende som passar bra i den del av livet där jag nu råkar befinna mig.

2020-10-21 15:49
Marita
Det området verkar vara riktigt perfekt. Jag har varit nyfiken på det så det här var en fin inblick.
2020-10-22 11:33
Marita
Det området verkar vara riktigt perfekt. Jag har varit nyfiken på det så det här var en fin inblick.
2020-10-22 11:33
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla