Logotyp Sydnärkenytt
11 December 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Hoppas kan man alltid
om Askersunds framtid

Jag kom till Askersund sommaren 1971. Det var samma år som Askersunds stad, Lerbäcks och Hammars kommuner slogs samman till Askersunds kommun. De närmaste 10-15 åren växer stadens och den nya kommunen. Från drygt 11 100 innevånare till 12 200 innevånare 1995.

Mycket hände. Lustenrustområdet bebyggdes med flera hundra villor liksom bostadsrätterna vid Alsen i Hagaområdet och utmed Spelmansvägen. Vi fick nya förbifarten och hamnområdet rustades upp. Också i Åsbro byggdes mycket nytt.

Från 1995 och framåt stannar utvecklingen upp. Precis som i många andra mindre kommuner i landet minskar bostadsbyggandet, och 2015 hade befolkningen minskat i tätorten med drygt 1 000 personer jämfört med hur det var 1995. I Olshammar revs en del bostadsfastigheter.

Nu verkar det emellertid som om något har hänt. Sedan en tid ökar befolkningen igen. Är det tillfälligt, eller törs vi hoppas att utvecklingen fortsätter? En av de saker pandemin har lärt oss verkar vara att det fungerar för rätt många att jobba mer hemifrån och kanske bara vara på jobbet en eller ett par dagar i veckan. Skulle det kunna innebära att en del människor väljer ett annat boende? Skulle det kunna gynna Askersund? Inte lätt att veta, men en genuin småstadsmiljö kan nog locka en del.

Det gamla Kanslihuset kan rymma bostäder i framtiden. Foto: Alf Anneborg
Det gamla Kanslihuset kan rymma bostäder i framtiden. Foto: Alf Anneborg


Då gäller förstås att det byggs nytt, och gärna på sätt som lockar till nyinflyttning. Husen i Västra Strandparken alldeles vid Sjökanten är bra exempel på sådana bostäder och Norra Bergen där byggnation pågår är också ett fint exempel. Tanken att bo i gamla vattentornet kan nog locka, men det verkar som om det mesta i Norra bergen redan är tingat. Det blir snart mer: området där gamla Sjöängsskolan låg lär vara på gång med bland annat lägenheter i det gamla Kanslihuset, som står kvar.

Det är kanske inte bara småstadsmiljön som skulle kunna locka nya innevånare. Det skrivs en del om att intresset för att skaffa båt har ökat. I vår närhet finns ju en fantastisk skärgård med massor av fina och skyddade ankringsplatser, och på en dag seglar man till Vadstena där man kan övernatta i gästhamnen i slottets vallgrav eller till fantastiska Ombo öar norr om Karlsborg.

Det finns mer: I vår närhet finns cykel- och vandringsleder i vacker natur. Kanske är detta bara fromma förhoppningar. Det finns så många osäkra faktorer. Till exempel den ekonomiska utvecklingen de närmaste åren. Hur blir den och hur påverkar den vår lilla kommun? Den ökande E-handeln. Hur kommer den att påverka småstadshandeln? Men hoppas kan man ju alltid.

2021-05-27 13:30
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla