Logotyp Sydnärkenytt
27 September 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Bara det inte
händer en olycka

Bör asfalteras.

Från min balkong har jag utsikt ner mot Sundsgatan i Askersund. Den börjar vid Sundsbron och följer sundet mot Storgatan förbi gamla bryggeriet och Sundsängens bryggförening med båtplatser och små båthus.

Sundsgatan är bara ungefär 600 meter lång. De sista 200 meterna mot Storgatan är inte asfalterade, så vitt jag vet den enda oasfalterade gatan i centrala Askersund. Detta lockar de ungdomar som drar runt i äldre bilar på stan på kvällarna. Det är en förstås härlig känsla att göra en häftig bredsladd med en gammal bakhjulsdriven 740 som omväxling till att bara åka runt på stan.

Problemet är att också andra använder Sundsgatan på kvällarna. I slutet av gatan ligger Sundsängen. Förr fanns där en hockeyrink, men idag används ängen som ställplats för husbilar. När det är fullt på hamnens citycamp, hänvisas turisterna till reservplatsen Sundsängen. En del kvällar står 15-20 husbilar där. Många av husbilsinnevånarna tar sig gärna en promenad till Hamnen för att äta mat eller kanske bara ta sig en glass. Den promenaden går via Sundsgatan.

Sundsgatan är också den närmaste vägen hem för många Askersundsbor som med cykel besöker hamnområdet på kvällarna. De flesta bryr sig tyvärr inte om att tända cykellyset när de cyklar hem. Många rastar också på kvällarna sina hundar på Sundsgatan.

Jag oroar mig för att något skall hända, och jag skulle helst vilja ha bort de sladdande ungdomarna från Sundsgatan innan olyckan är framme.
Det är väl egentligen inte så svårt. Det är bara att asfaltera den sista delen av Sundsgatan. Då försvinner ju också lockelsen för den motorburna ungdomen att söka sig till Sundsgatan.

Jag kommer därför att också lägga ett medborgarförslag och bifoga den här bloggen som motivering. Jag hoppas att det resulterar i att hela Sundsgatan är asfalterad nästa sommar.

2017-07-10 12:15
örjan lindahl
Mycket bra initiativ ALF. Instämmer till fullo, har störts ett stort antal gånger av tilltänkta rallyäss som använder Sundsgatan som övningsbana. När man ändå har möjligheten att "gnälla" så vore det skönt om återvinningsstationen flyttas till en undanskyld plats där omkringblåsta pappers-och plastföremål kan få försköna naturen.
2017-07-10 17:18
örjan lindahl
Mycket bra initiativ ALF. Instämmer till fullo, har störts ett stort antal gånger av tilltänkta rallyäss som använder Sundsgatan som övningsbana. När man ändå har möjligheten att "gnälla" så vore det skönt om återvinningsstationen flyttas till en undanskyld plats där omkringblåsta pappers-och plastföremål kan få försköna naturen.
2017-07-10 17:18
Kommentera
Alf Anneborgs blogg

Alf Anneborg

Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.

Inlägg

Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla