Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Att sjunga i kör är en svensk folkrörelse. 600 000 svenskar sjunger i kör enligt Wikipedia. Askersund är en liten kommun med drygt 11 000 innevånare men med ett rikt körliv och många körer och körsångare. Vi kanske inte är unika, men kan väl ha rätt att vara stolta över alla våra körer och körsångare.
Det kan vara lämpligt att börja med manskören. Långt in på 1900-talet fanns det gott om manskörer i Sverige. Här i Sydnärke fanns det manskörer i Askersund, Laxå, Kumla och Hallsberg. Idag finns bara Askersunds manskör kvar.
Också vår manskör var på väg att försvinna men överlevde. Förklaringen ligger i att man valde en bredare reportoar med till exempel rocklåtar och i de återkommande jubelkonserterna vartannat år med kända gästartister. Senast var det Carl-Jan Granqvist och Caroline af Ugglas som fyllde Sjöängens stora salongs 500 sittplatser. Kören har glädjande nog i dag rätt många unga sångare. Under våren blir det en konsert med ABBA:s låtar.
Sedan några år finns också en Qvinnskör med ungefär lika många sångare som manskören d.v.s 30-35 sångare. Under ledning av Hanna Lindgren har kören lyft sig ett par nivåer. När Qvinnskören sjöng med Kajsa-Stina Åkerström i hennes julkonsert i Landskyrkan i december vände hon och hennes akompanjatörer sig om och applåderade kören, som också följde med Kajsa-Stina till hennes konsert i Katrineholm dagen därpå.
I Askersund finns också en Joyvoicekör under ledning av Åsa Karlson. Joyvoice är en växande rörelse som lockar många nya körsångare i hela landet. Även i Kumla och Hallsberg finns Joyvoicekörer. Åsa, som ju är en av systrarna K, är en inspirerande körledare.
Lenakören, som leds av Helena Carlsson, som också bildade kören för mer än trettio år sedan, har drygt tjugo medlemmar och har numera sin hemvist i Tallbackskyrkan i Åsbro där de bland annat ger julkonserter och sjunger in våren.
Askersunds kyrkokör leds av kyrkomusiker Mathias Lundqvist. En inspirerande, ganska krävande men också lyhörd ledare som lyfter kören. Vi (jag är en av körens tenorer) medverkar i samband med gudstjänster, men den stora utmaningen är konserter med större körverk. Jag har varit med och sjungit ”Förklädd Gud” och i december förra året framförde vi Händels ”Messias” tillsammans med en stråkensemble från Svenska kammarorkestern och med egna och inlånade solister. Att få sjunga med i ”Hallelujakören” inför en fullsatt kyrka är för mig den ultimata körupplevelsen.
Den 22 mars kommer kyrkokören att framföra ”Magnificat” av Carl Philip Emanuel Bach i Landskyrkan.
Under tjugo år fanns också gospelkören ”Gospel Voice” i Askersund. Den har nu tyvärr tvingats lägga ner eftersom några av körens viktigaste medlemmar har flyttat från orten.
Hur ser körframtiden ut? Jag tror att körsången kommer att finnas kvar och kanske växa i hela landet och i Askersund. Här i Askersund finns barn- och ungdomskörer både inom kultur/kommunala musikskolan och kyrkan, så återväxten är tryggad.
Är du intresserad? Alla våra körer tar gärna emot nya sångare.
Alf Anneborg
Alf Anneborg i Askersund är f d högstadie- och Komvuxlärare. Aktiv i Norra Vättersbygdens hembygdsförening och lite av en cykelnörd. Skriver om sånt som intresserar mig, mest om Askersund och Sydnärke.
Inlägg
Resan genom Niger Se Stenkulla missionshus Att handla på nätet Askersundsåsen berättar Vackra drumliner Natt i Sahara En skärgårdsvecka Fredagsfikat Min skolgång Tankar om rasism Bonden Paavo och jag Glöm inte våra vänorter Utsikt som Hjalmar Att bo i missionshus Min bästa bilaffär Om barnförlamning Min rullator och jag Vår föreläsningsförening Sjöängen livaktigt Min mormor Inrikes gubbsemester Värd i Landskyrkan Den första kärleken Askersund och framtiden Tusen mil från Vietnam Så gick det för Per Brahe Förargligt misstag På långfärdsskridskor Min första lägenhet Utklädd till båt Så slutar “Yxan” Högläsning Askersunds miljonprogram Jag minns kaptenen Resan till Paris När Rut kom på fika Sommarläsning Gör varmbadhuset till hamnmuseum Kalla kriget Teaterminnen Alla våra körer Bron till Borgmästarholmen De första sydnärkingarna Tankar vid årsskiftet När jag nästan dog Åter en återträff Graven blev viktig Livat i Askersund Serieberoende Gubbar på ny historieresa Elektrisk cykling Resan till Georgien Handla hemma Inte bra för sommarturism Tankar efter valet Träna och trivs Historien om Anna Historien rullades ut Ingen kommer undan politiken En återkommande dröm Katten som vantrivdes Fyra dagar i Riga Sista sommarjobbet Vad är du för ortsbo? Jag ledde stadsvandring Bilder från Tjälvesta Hundlekplats behövs Varför ringde jag? Assistans en valfråga Gubbar som träffas Djupdykning i gamla Askersund För hundra år sedan Askersundstavlor Att sjunga i kör Mina drömmars stad En lärares lärdomar Tillbaka i Berlin Om att åldras Asfaltera Sundsgatan! Jag tänker på Krokholmen Värnplikt eller inte Människans bäste vän Cyklat runt på Kuba Min by heter Dassa-Zoumé Den hemliga skärgården Bevara LSS-lagen! Var slutar Vättern? Berlin en vändpunkt Till minne av Joel Haugard Alf, en renässansmänniska På besök i Vilnius Dags för gubbsemester På cykel i Flandern Är nollvisionen möjlig? Här finns plats för museum! Försäkringskassan har hjälpt oss Minns Tisdagsgänget Nyheter från Askersund Vad händer med EU? Julen med James Dean