Logotyp Sydnärkenytt
19 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Vad du kanske inte
visste om semlan

Populär bakelse, numera i var mans mun.

Förr i tiden åt bara de rika denna gräddiga bulle medan idag äter vi i Sverige mer än 40 miljoner om året.

Namnet semla kommer från det latinska namnet för vetemjöl, simila, och ifrån ordet semlja som betyder jord eller klot.

Personer som förknippas med bakelsen: Ture Sventon förknippar man med semlan eller som han kallar den, temlan. Och den 12 februari dog Kung Adolf Fredrik av att just ätit en semla, eller fler.

Från början var det bara på fastlagens tredje dag som det var tillåtet att äta semlor. Men efter att fastan upphörde i Sverige blev det istället tradition.

Denna bakelse kan ätas som den är eller som hetvägg (varm mjölk). I Danmark och Norge äts det också semlor men de fyller dem med sylt eller vaniljkräm.

2017-02-26 16:11
Kommentera
Agnes Åströms blogg

Agnes Åström

Agnes Åström från Östansjö gillar att spela teater - och är snart utbildad konditor. Hon ser sitt yrke som ett konsthantverk där tårtorna ska vara lika vackra som de är goda.

ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.