Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Denna klassiska tårta gjordes av Jenny Åkerström, en hushållslärare från Stockholm. I sin klass hade hon prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid. Namnet prinsesstårta kom just från dessa prinsessor.
Det första och ”riktiga” namnet på denna tårta var egentligen Grön tårta men eftersom prinsessorna var så förtjusta i tårtan döptes den om till prinsesstårta.
Receptet har funnits ända sen 1948. Varje år säljs ca 500 000 prinsesstårtor i Sverige.
Beroende på vilken färg du väljer att använda på marsipanen kan denna tårta kallas för lite olika namn. Gul kallas prins och röd/rosa har namnet opera. Samma innehåll men olika färg och namn.
En riktigt bra prinsesstårta - enligt mig - har rikligt med vaniljkräm, gärna med äkta vanilj. En god och inte för söt sylt och ett tunt lager marsipan.
Och visste du att din tårta kommer bli ännu godare om du fyller den dagen före dekorering och servering?
Agnes Åström
Agnes Åström från Östansjö gillar att spela teater - och är snart utbildad konditor. Hon ser sitt yrke som ett konsthantverk där tårtorna ska vara lika vackra som de är goda.