Logotyp Sydnärkenytt
14 July 2024
Tipsa: 073-629 83 19

“Vem prioriterar när sjukvården ska spara”

Vi får se vart denna krönika landar, för jag vet ärligt talat inte vad jag själv tycker ännu. Men en tanke har legat och grott inuti i mig under en tid, och den handlar om fördelning. Närmare bestämt fördelning av resurser.

Det är samma visa vart man än vänder sig just nu, det börjar bli tajt med pengar. Din privata inkomst ska fördelas och prioriteras, och detsamma gäller så klart för våra gemensamma ören som staten samlar in i form av skatter av allehanda slag. Ska barnen få äta sig mätta i skolan, ska bussen åka via Åsbro och ska en människa i Hammar ha lika stor rätt till sjukvård som en person i Kumla?

Som Sydnärking är man van att få stryka på foten för det allsmäktiga Örebro, det ingår lite i spelets regler har man fått lära sig. Vill du bo med natur in på knuten och slippa betala tusentals kronor för en hyrd parkeringsplats med datumparkering så får du också acceptera sämre samhällsservice.

Men nu börjar det bli knapert även inne vid det ståtliga slottet. Regionen ska spara pengar, och det är inga små summor vi pratar om…

414 miljoner kronor ska bantas bort, och det är snabbt.

Vi pratar alltså om nästan 35 miljoner i månaden i form av vård och omsorg, vilket är siffror som är helt omöjliga att greppa för en vanlig människa som mig själv.

Det jag däremot begriper är att det kommer drabba många invånare i regionen, med längre restider till vård, längre telefonköer och en vårdgaranti som försvinner likt en rislykta i blåsigt väder.

Samtidigt så har vi något av den mest avancerade vården man kan tänka sig i Örebro.

Det är robotar som kan operera, verktyg som kan manövreras långt inne i hjärnan, och traumaavdelningar som mer eller mindre kan plåstra ihop en människa som kastades upp i ambulansen i formen av ett blodigt pussel.

Det finns anledning att vara stolt över det. Men frågan som numera har bosatt sig i mitt huvud handlar som sagt om fördelning.

Sker all spjutspetsvård på bekostnad av tusentals andra patienter?

Är det försvarbart att kunna rädda en person till livet på bekostnad av femton andra?

Det borde vara en överhängande risk att samtidigt som vi kan åstadkomma mirakel så dör människor av bensår?

Ska vi ha superbussar i Örebro men offrar en lantortslinje i Kumla?

Ja, ni förstår vart jag vill komma.

Hur stor insyn har vi i prioriteringarna?

Jag saknar dom övergripande beskrivningarna helt enkelt.

2023-09-26 11:05
Li
Jag funderar också på hur det kan komma sig att vi har lägst antal sjukvårdsplatser per capita samtidigt som vi är ett av de länder i Europa som lägger mest pengar på sjukvård per person enligt uppgifter från Eurostat.
2023-09-26 13:31
Li
Jag funderar också på hur det kan komma sig att vi har lägst antal sjukvårdsplatser per capita samtidigt som vi är ett av de länder i Europa som lägger mest pengar på sjukvård per person enligt uppgifter från Eurostat.
2023-09-26 13:31
Kommentera
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla