Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Zinkgruvan vill förgröna sitt industriområde

Det är till stor del inne på industriområdet det ska planteras ridåer av träd och buskar. Det är till stor del inne på industriområdet det ska planteras ridåer av träd och buskar.

Zinkgruvan Mining har startat ett stort projekt, den här gången ovan jord. Man ska plantera ridåer av buskar och träd, men också anlägga ängsmark på gräsytor inne på industriområdet.
Att värna biologiskt mångfald och pollinerare är en del i det hela, men huvudsyftet är att motverka damm från verksamheten ovan jord.

Zinkgruvan Mining kallar sitt projekt Gröna satsningar. man ska skapa gröna ridåer av buskar och träd, och även omvandla några gräsytor till ängsmark, på och runt industriområdet i Zinkgruvan.

Ridåerna ska alltså i första hand finnas för att förebygga att det sprids damm från verksmaheten ovan jord.

Trevligare arbetsmiljö och förbättrad biologisk mångfald genom att man gynnar pollinerande insekter kommer lite på köpet hoppas gruvbolaget.

– Många medarbetare har redan varit involverade i de tidiga delarna av projektet som har gått ut på att hitta lämpliga placeringar för de gröna ridåerna, skriver Monika Andersson, kommunikatör på Zinkgruvan i ett pressmeddelande.

– Vi kommer anlita en entreprenör för att göra planteringen, berättar miljöingenjör Inger Frost Kristensen som leder projektet.

Målet är att skapa gröna ridåer som är så lättskötta som möjligt och det gäller att välja buskar och träd som trivs i en mineralrik jord.

– Annars finns risken att det vi planterar inte tar sig. Planen är att genomföra projektet stegvis under de kommande åren.

Planterings-projektet kommer ta flera år, men påbörjas under hösten. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-09 9:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.