15 August 2020
Tipsa: 070-557 67 92

"Brain Days" med Zinkgruvan Mining

Första Första "Brain Days-dagen" hölls i Askersund. Foto: Alf Anneborg

Zinkgruvan Mining samarbetar med andra aktörer i länet i programmet Zinkgruvan re:think. Första steget togs 19 mars i Askersund med "Brain Days", en träff som även arrangeras i Hallsberg, Laxå och Örebro.

I förra veckan kunde Sydnärkenytt berätta om Zinkgruvan re:think. Det projekt som Zinkgruvan Mining driver tillsammans med Drivhuset i Örebro och Alfred Nobel Science Park i syfte att främja den entreprenöriella utvecklingen i regionen.

– För oss är entreprenörskap, innovation och hållbarhet fokusområden, säger Monika Andersson, kommunikationsansvarig på Zinkgruvan Mining.
– Alla företag och alla blivande entreprenörer behöver hitta det som tar just deras idéer vidare.

Projektet, som pågår i ett år, är uppdelat i fyra delar. Det första steget i projektet kallas Brain Days-dagarna och genomförs på fyra olika platser under mars månad.

Under det kommande året hoppas man kunna stötta fyrtio blivande entreprenörer mellan 15 och 35 år.

Sara Bronner föreläste.
Lyssna på Greta Thunberg

Den första Brain Day- dagen ägde rum På Best Western hotell Norra Vättern i Askersund i tisdags. Före den gemensamma lunchen inledde Sara Bronner, agronom och miljöekonom, med att göra åhörarna uppmärksamma på de ständigt växande miljöproblem som vi skapar framför allt genom att använda fossila bränslen.

Problem som blir olösbara om vi inte lyssnar till Greta Thunbergs krav att ändra riktning. Här måste alla hjälpas åt. Kanske har unga entreprenörer mycket att bidra med. 

Ett lysande exempel är holländaren Bayan Slot, som redan som tonåring kom på hur man kan rensa havet från plast. Långa uppblåsta rör med nedhängande kjolar bogseras ut till havs och omringar plastsjok, som sedan kan samlas upp.

Idag, fem år senare, är man i färd med att samla in plast från ett enormt område med plastavfall i Stilla havet väster om Kalifornien. Boyan Slot gör inte detta på egen hand. Han har stöds av ”Ocean cleanup” ett miljönätverk som i sin tur stöds av många företag. Den insamlade plasten kommer att säljas för återvinning.

Förhoppningsvis kommer projekt Zinkgruvan Re:think också att leda till nytänkande som kan bidra till en hållbar utveckling.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-20 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.