Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
24 June 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Nya serviceområdet över tusen meter under jord

Gruvarbetarna kan nu bearbeta berget från ett serviceområde på nytt djup.Gruvarbetarna kan nu bearbeta berget från ett serviceområde på nytt djup.

På måndag den 1 juni invigs Zinkgruvan Minings nya serviceområde på 1140 meters djup. En stor satsning som påbörjades för sex år sedan står nu klar.

37 200 kubikmeter berg har sprängts bort för att ge plats åt ett serviceutrymme med tvättplatta, tankningsstation, mediaupplag, matsal och kontor. Den nya servicenivån som har en total areal på 5 000 kvadratmeter ligger 340 meter djupare än den nuvarande som är belägen på 800 meters djup. Den stod klar 1987.

- Att bygga ytterligare en ny servicenivå är en stor satsning som kommer underlätta vårt arbete under jord, säger i ett pressmeddelande Stephan Söderberg, projektledare för 1140. Vi såg ett stort behov av att ha en servicenivå närmare de områden där vi bryter och producerar som mest. Vi har cirka 250 fordon som behöver servas under jord.

En bild från det nya serviceområdet 1140. Foto Zinkgruvan Mining En bild från det nya serviceområdet 1140. Foto Zinkgruvan Mining
Närmare till maskiner

Arbetet med att anlägga den nya servicenivån har inneburit att flera entreprenörsfirmor har varit på plats samtidigt och arbetat med olika moment. Man har bland annat gjutit över 3 000 kvadratmeter med betonggolv.

- Att få en ny servicenivå på det här djupet kommer öka vår effektivitet. Ortdrivarna som kommer utgå härifrån får närmare till sina maskiner vid skiftbyten och raster. Och när borriggar och andra maskiner ska servas, tvättas eller tankas behöver de inte transporters upp till en högre nivå. Det är ju en ändå runt fem kilometer att åka mellan 800- och 1140-nivån på vägar där hastighetsgränsen är 30 kilometer per timme, säger huvudskyddsombud Jörgen Ingvarsson.

Ny belysning

Det nya området och de nya lösningarna innebär en rad arbetsmiljöförbättringar. En ny typ av belysning har satts upp för att få ett ljus så likt dagsljus som möjligt. Dieseluppvärmning har bytts till elektrisk uppvärmning för högtryckstvätten. Den nya tvätthallen möjliggör tvätt ovanifrån av alla stora maskiner med hjälp av en stålkonstruktion med fällbryggor. Inne på serviceutrymmet finns en fordonslyft som klarar 60 ton och är 16,5 meter lång. Hela området har sprinkler för automatisk brandbekämpning.

- Vi är stolta över alla nya funktioner och att vi får en genomtänkt och bra arbetsmiljö. Idag har vi Wifi-täckning i hela området samtidigt som vi förbereder för vårt lokala 4G-nät som vi är först med i Sverige. Mobilnätet har mycket hög prestanda, tillförlitlighet och tillgänglighet och blir en plattform för vidare digitalisering och effektivisering av verksamheten, avslutar Stephan Söderberg.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-05-29 14:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.