04 Juni 2020
Tipsa: 070-557 67 92

Westernridning - kul för ryttare och publik

Westernridning i Askersund lockade både ryttare och publik. Foto: Weine AhlstrandWesternridning i Askersund lockade både ryttare och publik. Foto: Weine Ahlstrand

Extreme cowboy racing ä ren tävlingsgren där det gäller att klara hinder som kan finnas ute i naturen eller på en westernranch, exempelvis lassokastning. I lördags var det tävlingar vid Askersundsby.

Extreme cowboy racing handlar inte om att klara höga hopp. Istället gäller det för häst och ryttare att klara olika ”naturliga” hinder, som att passera genom ett vattenhinder, öppna och stänga en grind, kasta lasso, med mera. 

Det som bedöms är hur hindren klaras och samspelet mellan häst och ryttare, samt tiden. I varje division rider man två heat och den högsta sammanlagda poängen vinner. Alla deltagare måste vara medlemmar i Sweden EXCA Racers samt i Extreme Cowboy Association.

Lassokast.

Tio tävlingsryttare var på plats i Askersundsby, en del från närområdet men även ryttare från Stockholm och Småland. De gjorde upp om placeringarna i tre klasser, Intermediate division, Non-pro division och Pro division. 

Allt är roligt

Susanne Tylebrink på hästen Sammie tog hem segern i både Intermediate och Non-pro.

Susanne Tylebrink och Sammie, ett vinnande ekipage.

– En häftig sport där alla moment är roliga. Det kräver bra samspel mellan häst och ryttare, menar Susanne Tylebrink.

I den högsta klassen segrade Caroline Almfelt med Tuff Turns Magic. Värt att notera är att vinnarens dotter Jennie Almfelt, 11 år, också tävlade och slutade tvåa i Intermediate. Yngst i startfältet och en lovande talang.

Emelie Letskog höll i arrangemanget.
”Bra tävlingar”

Tävlingarna arrangerades av Emelie Letskog och hennes företag EmJoy Horses. Emelie tränar hästar och ryttare inom flera olika grenar, varav westernridning är en. Hon har själv tränat och tävlat i Extreme cowboy racing under många år.

– Jag är jättenöjd med att Per Willén lät mig hyra ridhuset. Tävlingen har fungerat bra och ryttarna är nöjda. Och Extreme cowboy racing lockar alltid publik. Nu var det fullt på läktaren hela dagen, berättade en nöjd Emelie Letskog.

I pausen mellan de olika tävlingsklasserna fick unga ryttare i Askersunds Ridklubb prova på sporten.

 
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-13 14:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.