Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vimmel på Brixelvernissage i Askersund

Daniel Eriksson och Staffan Korsgren innan Daniel Eriksson och Staffan Korsgren innan "paraplylyftet". Foto: Olle Widell.

På lördagseftermiddagen var det stor vernissage i Askersunds konsthall. Utställningen kallas ”Vind och Vatten”, kan ses till 4 februari och visar verk av skulptören Richard Brixel. I samband med den förrättades nyinvigningen av hans konstverk ”Hemfärd”. Det har funnits i Askersunds hamn sedan 1996 men har nu fått ny och bättre placering vid strandpromenaden med Alsen som bakgrund. Mycket arbete för att få till stånd detta har lagts ner av Mats Bergman.

Richard Brixel, 1943 – 2019, är en av Sveriges största skulptörer, med hela världen som sitt arbetsfält. I en intervju i Västra Mälardalen säger Richard Brixel:

– Beslutet att bli skulptör grundades redan i barndomen. Det finns nog inte en enda dag som jag inte hållit i en lerklump. Det som inspirerar mig är vind, vatten, musik och människor.

Den traditionella bandklippningen var här ersatt med paraplylyft och det förrättades elegant av Daniel Eriksson, förvaltningschef för kultur, evenemang och fritid. Andra medverkande var Staffan Korsgren, kultur och tekniknämndens ordförande, Annika Restadh, enhetschef kultur och aktivitet, dottern Alexandra Brixel och medlemmar i Brixel Foundation. 

Många hade infunnit sig vid invigningen och utställningen, inte enbart askersundare utan många tillresta. Ett tecken på att Richard Brixel är välkänd och representerad med konstverk på många platser.

Om båten på konstverket

 Båten på konstverket kallades ”Råbock” eller ”Hargepes”. Den var odäckad, klinkbyggd med ett råsegel, kryssade dåligt men kunde länsa undan bra. Försedd med kajuta i aktern och litet kabelgatt, förrådsrum i fören. Kunde lasta 60-70 ton kalksten, segla från Harge till Jönköping på 8 till 12 timmar och som returlast ha järnmalm från Taberg till Igelbäcken och andra masugnar. Med endast två mans besättning en prestation som vi har svårt att fatta. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-14 16:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla