Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 070-557 67 92

Hotar med att polisanmäla biblioteket

Bibliotekslokalen i Askersund är stängd, minst fram till 24 januari. Att inte ha öppet bryter mot bibliotekslagen påtalar askersundaren Leif som skriver att han ska polisanmäla kommunen om de inte öppnar. Askersund kommun har svarat att man faktiskt har service och leverans igång.

​Leif skrev till kommunen i slutet av 2020. Han hänvisar till ett par tidningsartiklar han läst, bland annat i DN, där det fastslås att det bryter mot bibliotekslagen att ha biblioteket stängt.

“Polisanmälan om lagbrott”

Leif påtalar att vissa kommuner öppnat sina bibliotek igen, efter att frågan tagits upp.

“I annat fall nödgas undertecknad göra en polisanmälan om lagbrott då samtliga offentliga bibliotek är en samhällsservice som enligt lag skall finnas tillgängligt för alla”, skriver Leif till kommunen.

Leif har fått svar av Annika Restad, Enhetschef för biblioteket. Hon skriver bland annat:

“Biblioteken agerar olika, men ändå rätt lika i Sverige under pandemin. För Askersund gäller att bibliotekslokalerna är stängda, men service och tjänster levereras fortfarande”

Går att låna böcker ändå

Med detta menas bland annat att även om lokalerna hålls stängda går det att ringa/maila och låna böcker eller tidskrifter och hämta dessa då personal kommer ut och lämnar.

Det går också att ringa och meddela i förväg att man kommer förbi på ett besök så kan personal avsätta en tid att släppa in personen fysiskt.

“Vi avvaktar att ändra arbetssätt till det kommer nya restriktioner efter 24 januari. För oss är bibliotekens kulturella och demokratiska uppdrag mycket viktiga, men det är också mycket viktigt att vi hjälps åt att bromsa smittspridningen”, skriver Annika Restadh.

Endast Kumla har öppnat

Biblioteket i Kumla öppnade igen 4 januari, men det är med begränsade öppettider och ett maxtal för antal besökare samtidigt.

I Hallsberg är biblioteket likt i Askersund bara öppet för bokade besök. Även i Laxå är det stängt, även om det går att ringa/maila och be personal plocka ihop det man vill ha och sen komma och hämta.

Liknande regler gäller i Lekeberg, där bibliotekets lokaler också håller stängt.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-05 17:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.